Nieuws

Vrouw houdt deur open voor overvallers juwelier: 'Anders zou huis van mijn moeder ontploffen'

De winkel werd in juni voor de tweede keer in twee maanden overvallen
De winkel werd in juni voor de tweede keer in twee maanden overvallen © Regio15
DEN HAAG - 'Als ik niet zou meedoen, zou hij het huis van mijn moeder laten ontploffen.' Dat verklaarde een 21-jarige vrouw donderdag voor de rechtbank als reden om mee te werken aan een overval op een juwelierszaak in Den Haag afgelopen juni. Bij de overval op Diva Gold aan de Dierenselaan werd geen buit gemaakt, omdat de eigenaar de vier overvallers wist te verjagen. Wel liep hij rake klappen op.
Op donderdagmiddag 9 juni stormden vier gemaskerde mannen juwelier Diva Gold in de Haagse woonwijk Oostbroek-Noord binnen. De 21-jarige vrouw helpt het viertal een handje, door zich voor te doen als klant en bij het verlaten van de zaak de deur open te houden. Onder dwang, verklaart ze donderdag bij de rechtbank.
Vlak voor de overval liep ze in de winkel om oorbellen te komen. Doordat ze al binnen was, kon ze de deur voor de overvallers op een kier laten. Een dag eerder deed ze dat ook al bij een andere juwelier in de Dierenselaan. De gemaskerde overvallers stonden buiten al klaar om naar binnen te gaan. Daar zagen ze op het laatste moment van af, omdat de juwelier ze in de gaten had. Ze renden weg.

80-jarige vrouw bespoten met pepperspray

Bij Diva Gold, een zaak die eerder in het jaar ook al doelwit van een overval is, lukte het wel. De overvallers zijn uitgerust met een (nep)vuurwapen, een mes en pepperspray. De eigenaar verzette zich en verjoeg ze. Hij raakte gewond en een vrouw van 80 wordt met pepperspray in haar gezicht gespoten. Naderhand moest zij zich in het ziekenhuis laten behandelen.
De 21-jarige vrouw geeft donderdag toe dat zij de overvallers heeft geholpen, maar dat was onder dwang van een buurtgenoot. 'Als ik niet zou meedoen, zou hij het huis van mijn moeder laten ontploffen. Hij is een gevaarlijke jongen', geeft ze als reden aan. De aanklager houdt er rekening mee dat de vrouw 'oprechte spijt' heeft. Er wordt 15 maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak. De vier overvallers moeten later voor de rechter verschijnen.