Crisis bij voedselbank door tekort aan pasta, rijst en groente: 'Gooi geen kilo meer weg'

Vrijwilligers van de voedselbank
Vrijwilligers van de voedselbank © Omroep West
REGIO - Er is een tekort aan voedsel bij Voedselbank Haaglanden. Er is dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik. 'We krijgen steeds minder voedsel binnen, terwijl juist steeds meer mensen zich bij de Voedselbank aanmelden.' De Voedselbank deelt wekelijks rond de 4000 pakketten uit aan inwoners van Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer die moeite hebben om rond te komen.
'Kijk, het staat hier normaal gesproken stampvol, maar nu zie je overal lege gaten', zegt Henk Baars, vicevoorzitter van Voedselbank Haaglanden, terwijl hij langs de lege schappen loopt. Een schap dat niet leeg is, ligt vol met Marsen. 'Het is verbijsterend. Je kunt mensen natuurlijk wel een Mars geven, maar tien Marsen in een pakket slaat nergens op.'
'Grote zorgen' bij voedselbank: meer mensen melden zich en er is een tekort aan voedsel
Terwijl steeds meer mensen een voedselpakket nodig hebben, komt er aan de andere kant steeds minder binnen. De organisatie merkt dat bedrijven zuiniger aan doen, waardoor er minder restpartijen overblijven voor de Voedselbank. Daardoor raakt het distributiecentrum steeds leger. Het tekort is zo nijpend dat vrijwilligers afgelopen vrijdag eerder naar huis werden gestuurd omdat er geen voedsel meer was om in te pakken.
De Voedselbank gaat nu gelddonaties vragen van bedrijven en particulieren om dan zelf maar producten in te kopen. 'Dat klopt natuurlijk echt niet. Daarom doen we nu echt een noodkreet. Gooi geen kilo meer weg, maar geef het aan ons', aldus Baars.

Raadsleden beginnen zelf inzamelingsactie

De Haagse raadsleden Janneke Holman (PvdA) en Lenne Baboeram (GroenLinks) zien dat het water de voedselbank aan de lippen staat. Zij hebben het college gevraagd om de voedselbank expliciet te steunen. Daarnaast is er in het coalitieakkoord extra geld vrijgemaakt voor armoedebestrijding.
Ondanks die komende steun hebben de raadsleden ervoor gekozen om zelf ook een inzamelingsactie te beginnen. 'Op deze manier kunnen we al actie ondernemen. We moeten niet afwachtend zijn', zegt Baboeram.
Lenne Baboeram (l) en Janneke Holman (r)
Lenne Baboeram (l) en Janneke Holman (r) © Gemeente Den Haag
'Ik hoor dagelijks schrijnende verhalen', zegt Holman. 'Er zijn mensen in onze stad die met vijftig euro per week rond moeten komen. Het is fijn dat de voedselbank de drempel heeft verlaagd waardoor meer mensen voedselpakketen kunnen halen. Maar dat betekent ook dat de voedselbank tekorten heeft, dus daarom komen wij in actie.'