Nieuws

Van brandnetelpizza tot wentelteefjes in rode wijn: Pierre Wind kookt op middeleeuwse wijze

Pierre Wind bakt een oeraardappel op een stok, 2021.
Pierre Wind bakt een oeraardappel op een stok, 2021. © Museum Park Archeon
ALPHEN AAN DEN RIJN - Brandnetels, eikels, wentelteefjes in rode wijn en zelfs poffertjes: je kunt het allemaal proeven in Archeon. Chefkok Pierre Wind kookt het hele weekend recepten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Je kunt er gerechten en ingrediënten proeven waar onze dagelijkse kost op gebaseerd is. 'Wentelteefjes aten ze al 200 jaar na Christus', aldus Pierre.
De gerechten die we nu eten hebben meer gemeen met wat onze verre voorouders aten dan we denken, vertelt Pierre tijdens Menno in de Middag op Radio West. Zo aten de Romeinen al poffertjes en ontstond de eerste wentelteef al 200 na Christus. 'Alleen was die niet met melk, maar met rode wijn.' Naast het eten zal ook Pierre helemaal in thema zijn. 'Ik word door Romeinse dienaars gedragen op een troon. Dat is de Romeinse foodtruck.'
Pierre kijkt vooral uit naar het bereiden van eikels. 'Die moet je even pellen en dan kan je er heel lekker eten mee maken. Bijvoorbeeld soep, of je roostert ze.' Naast proeven kun je dit jaar ook zelf leren hoe je deze gedateerde gerechten maakt. 'Je kunt recepten verzamelen uit elk tijdperk. Zo kun je je eigen kookboek samenstellen.' Zaterdag en zondag kun je Pierres kunsten proeven in Museum Park Archeon.