Lees en kijk terug: zo verliep de 46ste editie van de NN CPC Loop

DEN HAAG - Van duizenden hardloopschoenen en medailles tot aan Lee Towers en Ernst en Bobbie. Het kwam allemaal voorbij tijdens de 46ste editie van de NN CPC Loop in Den Haag. Tienduizenden hardlopers baanden zich een weg door de stad over verschillende parcoursen. Lees en kijk hier terug hoe de City-Pier-City Loop zondag verliep.

Bloemen, vuurwerk en Lee Towers voor laatste hardloper

De laatste deelnemers zijn inmiddels ook over de eindstreep gelopen. De allerlaatste man die over de finish kwam, werd met bloemen, vuurwerk en 'You'll Never Walk Alone' van Lee Towers onthaald. De loper zelf was daar allesbehalve teleurgesteld over. 'Ik heb lang geprobeerd om als laatste te finishen en dit jaar is het gelukt', lacht hij.
Laatste deelnemer gefinisht

Ontlading bij recreanten na halve marathon: 'Was een hele stap, maar het is gelukt'

Langzaam komen alle recreanten over de eindstreep van de halve marathon in Den Haag. Veel hardlopers hebben een vrolijk of opgelucht gezicht als ze bij de finish arriveren, maar hier en daar vloeit ook een traan. 'Zeven jaar geleden heb ik meegedaan met de CPC, maar daarna heb ik een fietsongeluk gehad en mijn knie beschadigd', vertelt een man die net is gefinisht. 'Dus het was een hele stap om dit weer te doen. Maar dankzij deze beste vriend is het gewoon gelukt', zegt hij geëmotioneerd en omhelst daarna de hardloper die naast hem staat.
Ontlading bij recreanten na halve marathon

Eindtijden winnaars vastgesteld

De organisatie heeft de eindtijden van de winnaars bekend gemaakt. Andrew Kwemoi Rotich, de winnaar bij de mannen, heeft de halve marathon van de CPC Loop in Den Haag gewonnen met een eindtijd van 01:00:30. Ludwina Chepngetich, winnaar bij de vrouwen, kwam over de finish met een eindtijd van 01:07:30.
Ook laat de organisatie weten dat Gianluca Assorgia en Marijke de Visser de snelste Nederlanders waren tijdens de halve marathon. Assorgia liep een tijd van 01:07:07 en De Visser kwam met een eindtijd van 01:14:51 over de finish.

Keniaanse Chepngetich wint bij de vrouwen

Ludwina Chepngetich is als eerste vrouw over de finish van de halve marathon gekomen. Vanaf de start liep de hardloopster uit Kenia voorop en hield dat vast tot aan de finish. 'Ik ben heel blij', zegt de winnares vrolijk wanneer ze over de eindstreep komt.
Keniaanse Chepngetich wint bij de vrouwen

Oegandees Kwemoi Rotich komt als eerste over finish

Andrew Kwemoi Rotich heeft de halve marathon van de CPC Loop in Den Haag gewonnen. In een kopgroep met drie andere mannen liep de loper uit Oeganda de hele wedstrijd voorop. Door een laatste sprint voor de finish lukte het hem om de andere mannen voor te blijven en het goud te pakken.
Oegandees Kwemoi Rotich komt als eerste over finish

Laatste startschot voor halve marathon gelost

De meeste deelnemers aan de CPC Loop zijn al gefinisht en aan het nagenieten van hun race. Maar om 14.30 uur is het laatste startschot gegeven voor de halve marathon van de City-Pier-City-Loop. De stemming onder de hardlopers, die bijna 21 kilometer gaan rennen, aan de start was optimistisch.
Laatste startschot voor halve marathon gelost

Deelnemers 10 kilometer komen moe, maar voldaan binnen: 'Wel binnen 47 minuten'

Net voorbij de finish van de 10 kilometer staan veel lopers voorover gebogen om op adem te komen. 'Na drie kilometer zat ik eigenlijk al stuk', zegt een man hijgend en met een lach op zijn gezicht. 'Maar daarna ging het wel weer', voegt hij toe. Sommige hardlopers kunnen amper op hun benen staan terwijl ze de finish bereiken. 'Maar ik heb hem wel onder de 47 minuten gelopen', zegt een andere deelnemer buiten adem, maar vol trots.
Deelnemers 10 kilometer komen moe, maar voldaan binnen

Organisatie geniet van zonnige CPC Loop: 'Het is fantastisch'

Niet alleen de deelnemers, maar ook de organisatie is enthousiast over de 46ste editie van de CPC Loop. 'We doen het al jaren, maar het is nog steeds fantastisch. En met dit mooie weer kan deze CPC Loop niet meer kapot', zegt een vrouw die medailles uitdeelt aan de deelnemers die een hardlooproute uitlopen. 'Soms hebben we even een kort gesprekje tussendoor met de lopers en we feliciteren natuurlijk iedereen die een record haalt', legt zij uit.
Ondanks het enthousiasme merkt de vrouw wel dat er minder deelnemers zijn dit jaar. 'Meestal hebben wij hele drommen mensen hier die een medaille komen ophalen. Dat is nu wat minder', vertelt zij terwijl ze een volgende medaille geeft aan een hijgende hardloper. 'Maar dan kunnen wij het weer wat makkelijker handelen. Dat is eigenlijk ook wel weer fijn', lacht de vrouw.
Organisatie geniet van zonnige CPC Loop: 'Het is fantastisch'

Snelste hardlopers van de 10 kilometer bekend

Ook de winnaars van de 10 kilometer zijn bekengemaakt door de organisatie van de City-Pier-City Loop. Marco van Erp liep in een tijd van 00:30:40 naar het goud bij de mannen. Naomi Roba was de snelste vrouw op de 10 kilometer met een tijd van 00:36:18.

Wisselende reacties na finish van de 5 kilometer: 'Was echt moeilijk'

Alle deelnemers van de 5 kilometer tijdens de CPC Loop zijn inmiddels gefinisht. 'Het ging prima! Ik ga straks nog de 10 kilometer lopen', zegt een man die met een lach op zijn gezicht over de eindstreep komt. 'Het ging beter dan ik had verwacht, want ik heb helemaal niet getraind', vertelt een andere deelneemster.
Maar niet alle sporters zijn zo enthousiast over hun race. 'Het was echt heel moeilijk. Ik ben helemaal rood geworden, maar het is gelukt', zegt een jonge vrouw die buiten adem is. 'Ik heb steken in mijn zij en ik voel mijn knieën', vertelt een andere deelnemer wanneer hij over de finish komt.
Wisselende reacties na finish van de 5 kilometer: 'Was echt moeilijk'

Winnaars van de 5 kilometer bekend

De winnaars van de 5 kilometer zijn bekend. Bij de mannen zette Kevin Thomassin de snelste tijd neer: 00:14:17. Naomi Geleynse pakte bij de vrouwen het goud met een tijd van 00:18:13.

10 kilometer van start

Terwijl de deelnemers van de 5 kilometer langzaam binnendruppelen op de finish bij het Malieveld, zijn om 12.00 uur de hardlopers die deelnemen aan de 10 kilometer begonnen.

Veel blije gezichten na finish van kinderparcours

Alle deelnemers van de 1 en 2,5 kilometer zijn inmiddels gefinisht en dat zorgt voor veel vrolijke gezichten bij de finish op het Malieveld. Iedere jonge deelnemer kreeg een medaille na afloop, maar de twee beste kinderen ontvingen ook nog een beker tijdens een heuse ceremonie met Ernst en Bobbie. 'Ik ben eerste bij de meisjes geworden', zegt een meisje vrolijk met de beker in haar handen. 'Ik heb er ook heel hard voor getraind', legt ze trots uit.
Veel blije gezichten na finish van kinderparcours

Kinderen bijna allemaal uitgerend, nu de beurt aan volwassenen tijdens 5 kilometer

Nadat de meeste kinderen zijn uitgerend, is het tijd voor de parcours voor de volwassenen. Als eerste staat de route van de 5 kilometer op het programma waarvoor om 11.00 uur het startschot klonk.
© Richard Mulder

Eerste medailles uitgedeeld in Den Haag

De meeste kinderen die de 1 kilometer en 2,5 kilometer hebben gelopen tijdens CPC Loop zijn gefinisht. Nadat ze op adem zijn gekomen en een paar slokken water hebben gedronken, kreeg iedereen een mooie medaille uitgereikt. 'Het ging hartstikke goed. Het had van mij zelfs nog sneller gemogen', zegt een jongetje die trots zijn medaille laat zien. 'Ik ga hem denk ik op mijn kamer bewaren.'

2,5 kilometer voor oudere kinderen ook van start

Ook het startschot voor de kinderen tussen 8 tot en 12 jaar heeft geklonken in Den Haag. Om 10.30 uur was voor deze jonge hardlopers tijd om 2,5 kilometer door de stad te rennen.

Ernst en Bobbie geven startschot van wedstrijd voor allerkleinsten

Nadat de meeste deelnemers van de CPC4ALL zijn gefinisht, zijn om 9.45 uur de jongste deelnemers van de CPC Loop begonnen aan hun race van één kilometer door Den Haag. Traditiegetrouw gaven Ernst en Bobbie het startschot.
Ernst en Bobbie geven het startschot tijdens de CPC Loop voor kinderen
Ernst en Bobbie geven het startschot tijdens de CPC Loop voor kinderen © Omroep West

Eerste startschot gelost in Den Haag

Op de Koningskade is zondag om 9.15 uur de eerste hardloopronde van de NN CPC Loop begonnen. Honderden sporters met een verstandelijke of lichamelijk beperking begonnen aan de CPC4ALL-route van 1 kilometer door Den Haag. Het parcours wordt niet alleen te voet afgelegd, de hardlopers mogen ook met behulp van een loopfiets, handbike of rolstoel de route afleggen.

Frisse hardloopdag met af en toe een bui

Het wordt zondag een prima dag om hard te lopen, maar sporters en toeschouwers moeten wel een jas meenemen. De dag begint met behoorlijk wat zon en in de middag komt er iets meer bewolking bij. Ook kan er nog een enkele bui vallen. De temperatuur blijft wel aan de frisse kant: het wordt maximaal 16 graden.
De NN CPC Loop
De NN CPC Loop © OrangePictures

Centrum Den Haag minder goed bereikbaar

Ben je van plan om de hardlopers zondag aan te moedigen of moet je vanwege een andere reden in Den Haag zijn, dan is de kans groot dat je wat langer onderweg bent. Vanwege de City-Pier-City Loop zijn meerdere wegen (tijdelijk) afgesloten. De gemeente Den Haag vraagt bezoekers dan ook om ruim op tijd met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen.
De gemeente raadt automobilisten aan om hun auto te parkeren op een P+R locatie en daarna met de metro, tram, bus of trein verder te reizen naar het centrum. Voor de deelnemers aan de NN CPC Loop Den Haag is het mogelijk om een plek te reserveren in de Q-Park CS New Babylon voor 15 euro. Er zijn 800 plekken beschikbaar.
Daarnaast is de Koningskade tussen de Javastraat en de Zuid-Hollandlaan zondag tot 18.00 uur helemaal afgesloten. Het deel tussen de Zuid-Hollandlaan en Bosbrug is tot 19.00 uur afgesloten. Ook wordt tijdens de 10 kilometerloop en halve marathon steeds een deel van de route door stad tijdelijk afgesloten vanwege de veiligheid van de hardlopers.

Hardlooptips van Pieter Jouke

Naast dat de Delftse cabaretier Pieter Jouke heel goed grappen kan maken, is hij ook nog fervent hardloopfan. Zo gaat hij er gemiddeld zes keer per week op uit om een stuk te rennen. Toch blijft de cabaretier bescheiden. 'Ik ben niet zo heel goed. Ik vind het wel heel leuk en ik kan het heel lang', zegt Jouke. Vanwege de première van zijn voorstelling weet Jouke nog niet of hij zondag meedoet aan de CPC Loop in Den Haag. Maar desgevraagd heeft hij, voor al die bikkels die wel meelopen, een paar tips over voeding, de man met de hamer en: hoe kom je over de finish?
Man met de hamer? Pieter Joukes tip voor de CPC Loop Den Haag

Na bijna twee jaar weer NN CPC Loop in Den Haag

Na meerdere afgelastingen in de afgelopen twee jaar staat zondag de 46ste editie van City-Pier-City Loop op het programma in Den Haag. De hele dag door starten hardlopers van alle leeftijden aan verschillende parcours door de hofstad. Het eerste startschot klinkt om 9.15 uur voor alle hardlopers met een beperking. Daarna volgen de startschoten voor duizenden kinderen van bijna 100 scholen. Later op de dag beginnen de hardlopers van de 5 en 10 kilometer en tot slot zal de halve marathon worden gelopen. De verwachting is dat de laatste lopers tussen 17.30 uur en 18.00 uur over de finish komen.
We hebben alle starttijden op een rijtje gezet:
  • 09.15 uur - Start CPC4ALL
  • 09.45 uur - Start gro-up Jeugdloop 1 kilometer
  • 10.30 uur - Start gro-up Jeugdloop 2,5 kilometer
  • 11.00 uur - Start ON 5 kilometer
  • 12.00 uur - Start 10 kilometer
  • 14.30 uur - Start NN Halve Marathon (21 kilometer)
Alle parcours starten op de Koningskade en eindigen aan de Boorlaan, bij het Malieveld. De deelnemers van de NN CPC Loop starten en eindigen dus op de dezelfde locatie, maar zullen verschillende routes door Den Haag afleggen.
De NN CPC Loop Den Haag is zondag te volgen via dit liveblog op de website en app van Omroep West. Via de radio wordt er ook ieder uur een update gegeven over de loop en op zondagavond is op tv een compilatie van het evenement te zien na TV West Sport.