Baby breekt ribben en dijbeen, vader verdacht van mishandeling

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pxhere
HAASTRECHT - Een 24-jarige vader uit Haastrecht die van mishandeling van zijn baby wordt verdacht, is door de rechtbank Den Haag vrijgelaten uit voorarrest. De 32-jarige moeder was al langer op vrije voeten. Volgens de rechtbank zijn er geen ernstige verdenkingen meer dat de moeder betrokken was bij de mishandeling. Er zijn nog wel serieuze aanwijzingen dat de vader het kind mishandelde.
Bij de baby, geboren in september vorig jaar, werden in februari dit jaar gebroken ribben en een gebroken dijbeen vastgesteld. Beide ouders zouden de baby volgens het Openbaar Ministerie mishandeld hebben toen ze nog in Gouda woonden. Bovendien zou het stel in mei hun kinderen twee dagen meegenomen hebben naar Duitsland, terwijl het gezin onder toezicht van jeugdzorg stond.
Tijdens een voorbereidende zitting vrijdag ontkenden de ouders hun baby mishandeld te hebben. De verwondingen bij de baby zouden een puur medische oorzaak hebben. 'De ouders hebben zelf om hulp gevraagd, bij de huisarts en de specialist', zei de advocaat van de moeder.

Forensisch arts nog niet klaar

Tijdens de zitting vrijdag zwakte het Openbaar Ministerie de beschuldigingen tegen de moeder verder af. Volgens de officier van justitie zijn er geen ernstige verdenkingen meer dat zij de baby heeft mishandeld. De rechtbank nam dat oordeel over.
Er zijn echter nog wel serieuze aanwijzingen dat de vader het kind mishandelde. Toch komt hij maandag vrij uit voorarrest, omdat de inhoudelijk behandeling van de zaak op zich laat wachten. De forensische arts is voorlopig nog niet klaar met zijn onderzoek naar de verwondingen van de baby.

Pleeggezin

'Ik wil graag weer voor mijn vrouw en kinderen kunnen zorgen', zei de vader tijdens de zitting. De baby verblijft momenteel bij een pleeggezin. De moeder zei tegen de rechter dat ze het 'zeer kwalijk' vindt dat ze niet voor de baby mag zorgen en de eerste verjaardag niet met het kind mag vieren.