Drie arrestaties in Haagse regio om 'zeer ernstige' bedreigingen Belgische minister

De Belgische minister Van Quickenborne
De Belgische minister Van Quickenborne © ANP
DEN HAAG - Drie mannen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in de regio Den Haag aangehouden vanwege ernstige bedreigingen aan het adres van de Belgische minister Vincent Van Quickenborne (Justitie). De verdachten zijn Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar oud, meldt een woordvoerster van het Nederlandse Openbaar Ministerie aan Omroep West.
Om wat voor bedreigingen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Het federale parket in België spreekt in een verklaring van 'recente' bedreigingen die 'zeer ernstig' zijn en vraagt Nederland de verdachten uit te leveren. Volgens de Belgische krant Gazet van Antwerpen zou het gaan om een 'dreiging uit het internationale drugsmilieu'.
De woordvoerster van het OM in Nederland bevestigt alleen dat er afgelopen nacht drie mannen zijn aangehouden op verzoek van België. Eerder zei het Landelijk Parket dat de arrestaties in Leidschendam waren. Maar later op de middag meldde de woordvoerster dat het ging om arrestaties in 'Den Haag/Leidschendam', zonder te vertellen in welke plaats precies. Zaterdagavond melden Belgische media dat de Belgische politie nog op zoek is naar een vierde verdachte in de zaak. Of de vierde verdachte ook een Nederlander is, is niet bekend.

Verhoogde beveiliging

Van Quickenborne, die behalve minister ook vicepremier is, is vanwege de bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst, meldt het parket. De 49-jarige bewindsman is lid van de partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD).
Volgens meerdere Belgische media werd bij het huis van de minister in Kortrijk een auto met Nederlandse nummerplaten gevonden. Daarin zouden onder meer kalasjnikovs zijn aangetroffen. Er zouden plannen liggen voor een ontvoering, schrijft de Belgische omroep VRT.

'Mijn familie en ik zijn veilig'

Op Instagram laat de minister weten dat het om een dreiging ging tegen hem als minister van Justitie en niemand anders. 'Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.' Hij meldt verder dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. 'Mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen.'
Ook benadrukt Van Quickenborne dat hij nooit zal buigen voor geweld. 'Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.'
De aanhoudingen zijn gedaan op verzoek van de Belgische autoriteiten. De Belgische premier Alexander De Croo spreekt zijn waardering uit voor de goede samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische veiligheidsdiensten. De Nederlandse Minister Yesilgöz laat weten dat Nederland en België samen zij aan zij staan voor de veiligheid in onze landen. 'We zullen nooit buigen.'