Bijbaantje als vuilnisman: deze jongeren houden hun eigen wijk Transvaal schoon

Jongeren uit de Haagse wijk Transvaal houden hun eigen wijk schoon
Jongeren uit de Haagse wijk Transvaal houden hun eigen wijk schoon © Omroep West
DEN HAAG - Voor de 14-jarige Saban is het nog wat onwennig om zwerfvuil van straat te pakken met zijn blote handen. Hij werkt zaterdag voor de eerste keer bij Appie van Ap's Services. In de weekenden neemt Appie een groep jongeren onder zijn hoede en loopt met hen door Transvaal om de wijk op te ruimen.
De grote hoeveelheid troep in Transvaal zorgt namelijk voor een onprettige leefomgeving voor bewoners. Daarom is de gemeente Den Haag zes weken geleden met Ap’s Services de pilot ‘Schoon Transvaal’ gestart. Ieder weekend helpen vier jongeren uit de wijk bij het schoonhouden van een gebied tussen de Haagse Markt en het Kaapseplein. Hierdoor moet niet alleen het afvalprobleem in de wijk verminderen, ook moet het jongeren meer toekomstperspectief bieden.
Deze jongeren houden hun eigen wijk schoon: 'Het verdient genoeg'
Inmiddels is de pilot zes weken bezig en wordt de wijk zienderogen schoner. Alles werd namelijk op straat gedumpt: vuilniszakken, matrassen en bankstellen. Maar sinds de pilot worden deze spullen netjes opgeruimd. Ook zaterdag verdwijnen er naast vuilniszakken weer een aantal pallets en stoelen in de vuilniswagen.

Genoeg salaris en veel kansen

Volgens Aiman (18) betaalt het goed, beter dan vakkenvullen bij de supermarkt waar hij naar eigen zeggen 3,50 per uur zou verdienen. Op de vraag wat hij hier dan verdient, komt een heel direct 'genoeg'. Maar wat hij vooral belangrijk vindt, is het goede contact met zijn baas Appie. Die hij niet als baas ziet, maar meer als vriend en collega. 'Hij is echt een heel goede man en hij heeft mij heel veel kansen gegeven', vertelt de 18-jarige.
Als hij niet werkt, gaat de 14-jarige Saban 'gewoon chillen met vrienden, buiten voetballen of gamen'. 'Niet echt iets ergs, ofzo', voegt hij toe. Een andere jongen zegt dat hij met school of huiswerk bezig zou zijn. De 21-jarige Moes vindt het mooi om te zien hoe snel de jongeren veranderen op het moment dat ze gaan werken. Volgens hem houdt het werk ze figuurlijk van de straat. 'Ze kunnen in koffiehuizen gaan zitten, brommertjes kapot gaan maken, een fiets meenemen, ze kunnen van alles doen. Het is aan ons de kunst om ze een beetje in bedwang te houden.'

Elektricien of voetballer

De pilot is een aanvulling op de inzet van het Haags Veegbedrijf en de Haagse Milieu Services. De gemeente kiest bewust voor een aanpak met een ondernemer uit de wijk die in het weekend aanwezig is. Ap’s Services gaat het komende half jaar elke zaterdag én zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur aan de slag met het weghalen van groot afval, vuilniszakken naast containers en het opruimen van zwerfafval in dit gebied. Ook volle afvalbakken worden geleegd.
Saban concludeert dat hij na de paar uurtjes werken al wel vrienden heeft gemaakt. Later wil hij voetballer worden. Aiman wordt elektricien, al kan hij het nog nauwelijks uitspreken. De 21-jarige Moes wordt waarschijnlijk de nieuwe Appie. Hij geniet zichtbaar van hoe de jongeren om hem heen veranderen tijdens het werk. 'Ik vind het werk ook écht leuk, dus vandaar dat ik het later wel lekker blijf doen.'