In Den Haag aangehouden mannen wilden Belgische minister ontvoeren

De Belgische minister Van Quickenborne
De Belgische minister Van Quickenborne © ANP
DEN HAAG - De Belgische minister Vincent van Quickenborne heeft in een videoboodschap gezegd dat de in Den Haag opgepakte verdachten hem wilden ontvoeren. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn drie mannen in de regio Den Haag aangehouden. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht. De Belgische minister en zijn gezin zitten ondergedoken.
In een video die opgenomen is op de geheime schuilplaats van de Belgische minister vertelt hij dat hij donderdag werd gewaarschuwd door de veiligheidsdiensten. Er is hem verteld dat er een plan was om hem te ontvoeren. In zijn videoboodschap heeft hij het over de arrestatie van de verdachten uit de regio Den Haag: 'Het gaat om een dreiging die gericht was tegen mijzelf als minister van Justitie en niemand anders. Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd. Zij zullen worden overgeleverd aan ons land'.
Verder roemt Van Quickenborne het optreden van de veiligheidsdiensten en noemt hij de afgelopen dagen 'een roller coaster'. Ook zegt hij dat hij en zijn gezin het goed maken en in veilige handen zijn. De Belgische minister heeft de video opgenomen om op die manier virtueel aanwezig te kunnen zijn bij een galadiner in Kortrijk.

'Drugsbaronnen uit het buitenland'

De VRT meldde zaterdagavond al dat drugscriminelen justitieminister Van Quickenborne zouden willen ontvoeren en dan willen ruilen tegen een gevangenzittende collega. Volgens de VRT houdt de politie er rekening mee dat de opdrachtgevers 'drugsbaronnen in het buitenland' zijn.
De woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft zaterdag aan Omroep West bevestigd dat er drie mannen zijn aangehouden op verzoek van België. Ze zegt dat de arrestaties in 'Den Haag/Leidschendam' zijn geweest, zonder te vertellen in welke plaats precies.

Auto achtergelaten

De Belgische politie had de verdachten gevolgd van het huis van Van Quickenborne tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis hadden ze ook een auto achtergelaten. Daarin zijn volgens Belgische media een automatisch geweer en flessen met benzine gevonden.
Naar een vierde verdacht wordt nog gezocht. Of die vierde verdachte ook een Nederlander is en uit de regio Den Haag komt, is niet bekend.