Vierde verdachte op straat aangehouden voor ontvoeringsplan Belgische minister

De Belgische minister van justitie in het Belgische parlement
De Belgische minister van justitie in het Belgische parlement © ANP
DEN HAAG - De politie heeft zondagmiddag rond 15.00 uur in Den Haag een vierde verdachte aangehouden voor de plannen om de Belgische minister Vincent van Quickenborne (Justitie) te ontvoeren. De verdachte is een 21-jarige man en werd op straat in Den Haag gearresteerd.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden er in Den Haag en Leidschendam al drie mannen opgepakt. De mannen van 20, 29 en 48 jaar oud zouden hebben gedreigd de minister te ontvoeren. In een video die opgenomen is op de geheime schuilplaats van de Belgische minister vertelt hij dat hij donderdag werd gewaarschuwd door de veiligheidsdiensten. Er is hem verteld dat er een plan was om hem te ontvoeren.
Na de drie aanhoudingen liet de Belgische politie al weten op zoek te zijn naar een vierde verdachte. Deze is zondagmiddag op straat in Den Haag aangehouden. In welke straat dit is gebeurd, dat is nog niet bekendgemaakt. In zijn videoboodschap heeft de minister het over de arrestatie van de verdachten uit de regio Den Haag: 'Het gaat om een dreiging die gericht was tegen mijzelf als minister van Justitie en niemand anders. Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd. Zij zullen worden overgeleverd aan ons land.'

Onder verhoogde beveiliging geplaatst

Volgens Belgische media zouden de bedreigingen komen van drugsbaronnen uit het buitenland. Zij zouden de minister willen ontvoeren en ruilen tegen een gevangenzittende collega. Van Quickenborne, die behalve minister ook vicepremier is, is vanwege de bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst, meldt het parket. De 49-jarige bewindsman is lid van de partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD).
De minister is wegens de dreiging onder verhoogde beveiliging geplaatst. Een woordvoerder van het Belgische federale parket laat weten dat de jongste aanhouding daar geen verandering in brengt. Of er nog meer verdachten worden gezocht, wilde hij niet zeggen. België heeft Nederland gevraagd om de vier mannen die zijn aangehouden over te dragen. Wanneer dat gebeurt, is volgens de woordvoerder onduidelijk.

Nederlandse nummerplaten

Volgens meerdere Belgische media werd bij het huis van de minister in Kortrijk een auto met Nederlandse nummerplaten gevonden. Daarin zouden onder meer kalasjnikovs zijn aangetroffen. Er zouden plannen liggen voor een ontvoering, schrijft de Belgische omroep VRT.