Hennepbrood in de schappen van bakker: 'Smaakt als gewoon brood'

Wim van Malkenhorst (l) en Vincent Valstar (r) met hennepbrood
Wim van Malkenhorst (l) en Vincent Valstar (r) met hennepbrood © Omroep West
WESTLAND - Naast croissantjes, tijgerbollen en slagroomgebak vind je nu ook hennepbrood in het schap van bakkerij Van Malkenhorst in Westland. Je wordt er niet stoned van, het is vooral heel erg krokant. 'Knapperiger dan volkorenbrood', zegt initiatiefnemer Vincent Valstar. Met hennepbrood wil de geboren en getogen Naaldwijker het stigma rond hennep doorbreken.
Een sneetje hennepbrood ziet er precies hetzelfde uit als een volkorenboterham. Het is niet groener en ruikt ook niet naar de typische lucht van een joint. Nee, hennepbrood is juist gezond en knapperig. Het verse brood bestaat voor 17 procent uit hennepvezel en wordt ook wel 'Brood op z'n Rotterdams' genoemd. In de vroege Middeleeuwen stonden rondom het huidige Rotterdam namelijk talloze hennepplantages.
Hennep is een zeer oud gewas en vindt zijn oorsprong in India en China. Al in de zeventiende en achttiende eeuw was de hennepvezel een belangrijke grondstof. Zo liet de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) er zeildoeken van maken. Ook vandaag de dag kun je de hennepvezel voor tal van producten gebruiken, zoals truien, strooisel voor knaagdieren, isolatiemateriaal voor huizen en dus ook brood.
Knapperig hennepbrood bij Van Malkenhorst
Knapperig hennepbrood bij Van Malkenhorst © Omroep West
Vincent Valstar runt met zijn vader een bedrijf in hennepproducten. 'Hennep is een legaal gewas met zo weinig THC erin, dat het geen effect heeft op de geest.' THC is de werkzame stof waar je high van wordt, die wél in grote getale in marihuana zit. 'Als de politie spreekt over het oprollen van hennepkwekerijen, zitten zij dus fout. Ze moeten het eigenlijk over marihuanakwekerijen hebben.'
In bakkerij Van Malkenhorst, met winkels in Naaldwijk en Poeldijk, heeft ondernemer Valstar een medestander gevonden die ook het taboe rondom hennep wil doorbreken. Je kunt het brood er iedere vrijdag en zaterdag vers kopen. 'Het smaakt niet anders dan gewoon brood, maar is juist gezond. Het bevat eiwitten, vezels, mineralen en vitamines.'