Opvanglocatie in Sassenheim voor tachtig gevluchte Syrische kinderen

Vluchtelingen in een opvangcentrum voor asielzoekers
Vluchtelingen in een opvangcentrum voor asielzoekers © ANP
SASSENHEIM - De gemeente Teylingen gaat tijdelijk 80 gevluchte kinderen tussen de 14 en 17,5 jaar opvangen in Sassenheim. Volgens het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) gaat het dan vooral om kinderen uit Syrië die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht. De jonge vluchtelingen worden op het terrein naast de brandweerkazerne aan de Parklaan opgevangen. Omdat het terrein nog aangepast en ingericht moet worden, gaat de opvang waarschijnlijk in de tweede helft van november open.
De burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, had al eerder laten weten dat Teylingen onderzocht of de gemeente een locatie voor crisisopvang kon openen. 'Nu het terrein in Sassenheim geschikt blijkt voor tijdelijke opvang, kan de gemeente bijdragen aan een oplossing voor het asielprobleem', laat zij weten.
Volgens de gemeente is het de bedoeling dat het terrein naast de brandweerkazerne een 'minidorp' wordt. Er komen slaap- en verblijfcabines, de kinderen worden continu professioneel begeleid en er wordt dagbesteding georganiseerd. Ook zal er 24 uur per dag beveiliging aanwezig zijn bij de opvanglocatie. 'De opvang wordt eenvoudig, maar de omstandigheden voor deze kinderen zullen zo prettig mogelijk en veilig zijn', aldus de gemeente.

Oekraïense vluchtelingen

Het is de bedoeling dat de kinderen ongeveer drie maanden in Sassenheim zullen verblijven. De opvanglocatie blijft alleen wel een jaar, met een mogelijke verlenging tot zes maanden, beschikbaar voor andere vluchtelingen. 'Zo creëren we opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen die een (andere) opvangplek nodig hebben. Waarschijnlijk hebben we die plekken volgend jaar echt daarvoor nodig, vandaar dat dit nu alvast geregeld is', aldus burgemeester Breuer.