Vandana D. vervalst paspoorten voor criminelen: 'Schrok om wie het ging'

De verdachte zou valse paspoorten en een vals rijbewijs hebben verstrekt
De verdachte zou valse paspoorten en een vals rijbewijs hebben verstrekt © ANP
NOORDWIJK - 'Criminelen hebben tonnen over voor een vals paspoort', veroordeelt de officier van justitie het uitgeven van valse paspoorten door Vandana D. als medewerkster van de gemeente Noordwijk. Nadat eerder een Haagse gemeentemedewerker een paspoort aan Ridouan Taghi heeft verstrekt, gaat het nu om een vervalst exemplaar voor een Belgische topcrimineel. Het Openbaar Ministerie eist daarom een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de 32-jarige vrouw.
'Een draconische eis', reageert haar advocaat op de strafeis. Volgens hem gaat de officier voorbij aan de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. 'Ze is tien jaar lang door haar ex bedreigd, mishandeld en misbruikt. Onder zijn druk heeft ze dit gedaan. En nu zit zij hier en is hij feest aan het vieren in zijn nieuwe Gucci-kleding.'
De Haagse vrouw komt eind vorig jaar via een detacheringsbedrijf te werken bij de gemeente Noordwijk. In de daaropvolgende weken heeft zij twee valse paspoorten en een vals rijbewijs aangemaakt. De persoon die de aanvraag doet levert andere pasfoto's aan, die door de verdachte op het identiteitsbewijs worden gezet.

Internationaal gezochte criminelen

De Haagse vrouw ontkent de beschuldigingen niet. Ze vertelt hoe ze door een oud-collega hiervoor benaderd is. 'Ik werkte bij de gemeente Stichtse Vecht met haar samen en zij ging daar met zwangerschapsverlof. Dus vroeg ze tijdens een etentje of ik twee valse paspoorten wilde maken. Tijdens mijn volgende werkdag stonden er twee mensen aan de balie met een foto die duidelijk niet van hen was. Die heb ik goedgekeurd en op de documenten gezet.'
Voor wie de identiteitsbewijzen zijn, weet D. op dat moment niet. 'Pas tijdens mijn verhoren kwam ik erachter dat het internationaal gezochte criminelen waren. Toen ik dat hoorde schrok ik echt enorm', verklaarde de vrouw tijdens de zitting. Uit onderzoek van de politie bleek dat een van de paspoorten voor een Belgische crimineel zou zijn die op dat moment in Zwitserland zat ondergedoken.

5000 euro van oud-collega

De Haagse verklaart dat ze voor deze valse documenten in totaal 5000 euro heeft gekregen van haar voormalig collega. Hier is verder geen bewijs voor. Volgens de advocaat van de vrouw is deze opdrachtgever nooit verhoord en de officier van justitie kan tijdens de zitting niet zeggen of er een onderzoek loopt naar de oud-collega van de vrouw.
De officier van justitie wil weten waarom de vrouw voor 'enkele grijpstuivers' deze paspoorten heeft geleverd. Criminelen zouden tonnen overhebben voor een valse identiteit, omdat ze hiermee over de hele wereld kunnen reizen zonder ontdekt te worden en zo hun criminele activiteiten voort te zetten.

Tonnen verduisterd van gemeente Den Haag

De verdachte zegt geen idee te hebben gehad dat deze documenten zo gewild zijn. Zij zag alleen een mogelijkheid om geld te verdienen om aan haar ex te geven. 'Die was boos omdat hij al zijn dure spullen al eerder door mij was kwijtgeraakt', geeft ze als verklaring.
Dit is gebeurd bij de vorige aanhouding van de vrouw. In 2019 en 2020 heeft de verdachte namelijk als ambtenaar van de gemeente Den Haag in totaal 640.000 euro verduisterd. Dit geld haalde ze uit een betaalzuil op het stadsdeelkantoor in Escamp. 'Al deze feiten heeft mijn cliënte inmiddels bekend', vertelt haar advocaat. Wanneer deze rechtszaak dient is nog niet bekend.

'Ik heb je blijkbaar niet hard genoeg geslagen'

Haar toenmalige vriend, Albert B., is medeverdachte in deze verduisteringszaak. Volgens de Haagse vrouw ging al het geld naar hem. 'Hij ging ervan op stap met vrienden en kocht dure kleding en schoenen. Ik heb hem al die tijd in zijn levensonderhoud voorzien. Ik heb letterlijk geprobeerd zijn liefde te kopen.'
Zonder succes, want de vrouw wordt al die tijd mishandeld door de man. 'Ik heb je blijkbaar niet hard genoeg geslagen' en 'Ik zie al voor me hoe ik je dood ga maken', schrijft Albert in appjes aan de verdachte.

Langere voorwaardelijke gevangenisstraf

Deze bedreigingen en mishandelingen zijn voor de advocaat reden om een fors lagere straf te vragen. 'Ze heeft zichzelf niet verrijkt en heeft dit onder druk gedaan. Dit wil niet zeggen dat ze geen straf verdient, maar ze zit al 3,5 maand in voorlopige hechtenis. Ik zie geen enkele reden waarom ze hier nog een dag langer zou moeten zitten. Geef een langere voorwaardelijke straf als stok achter de deur en eventueel een taakstraf.'
De officier van justitie pleit naast de celstraf ook voor een beroepsverbod. De vrouw zou twee jaar niet meer bij een gemeente mogen werken, omdat ze nadat ze bij de gemeente Den Haag gewerkt had nog bij diverse andere gemeenten als uitzendkracht in dienst is geweest.

Positieve referentie gemeente Den Haag

Voor de advocaat is dit beroepsverbod geen enkel probleem. 'Mijn cliënte heeft voor zichzelf al bepaald dat ze hier niet meer weer werken, dus ook dit verbod mag van mij gerust vijf jaar duren in plaats van twee.
Wel zet de advocaat nog zijn vraagtekens hoe het kan dat de vrouw na de verduistering in Den Haag zo gemakkelijk bij andere gemeenten aan het werk kon komen. 'Ze heeft het detacheringsbureau verteld over wat er is gebeurd. Ze heeft contacten opgegeven. De referenties zijn zelfs bij de gemeente Den Haag gecontroleerd en die hebben een positief advies gegeven. Al heb ik begrepen dat de gemeente dit nu ontkent. Maar dat snap ik wel, gezien de recente incidenten daar', besluit hij zijn pleidooi.
De rechtbank doet op 11 oktober uitspraak.