Wethouders in Den Haag officieel geïnstalleerd

De wethouders in Den Haag worden geïnstalleerd
De wethouders in Den Haag worden geïnstalleerd © Omroep West
DEN HAAG - Ruim een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Den Haag als laatste gemeente in Nederland een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dinsdagavond zijn de drie vrouwen en vijf mannen door burgemeester Jan van Zanen officieel geïnstalleerd. Het college bestaat uit D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.
Tijdens een speciale raadsvergadering werden de wethouders Robert van Asten (D66), Saskia Bruines (D66), Anne Mulder (VVD), Kavita Parbhudayal (VVD), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Arjen Kapteijns (GroenLinks), Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA) beëdigd.
Daarmee krijgt Den Haag een college dat bestaat uit zeven bestuurders die de afgelopen tijd ook al wethouder waren. Het enige nieuwe gezicht is Vavier. Zij komt in de plaats van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) die al eerder bekend maakte niet terug te keren. De 43 aanwezige gemeenteraadsleden stemden over de wethouders. Van Asten en Kapteijns kregen elk dertig stemmen, Bruines en Vavier kregen er 31, Parbhudayal en Bredemeijer veertig, Mulder veertig en Balster 29.

Aan de tand voelen

De wethouders werden ’s middags door de gemeenteraad aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting. Ze vertelden allemaal enthousiast aan de slag te willen gaan. 'Op de manier waarop u van mij gewend bent. En misschien nog wel een tandje meer', beloofde Saskia Bruines bijvoorbeeld, die tot nu toe verantwoordelijk was voor economische zaken en straks financiën en cultuur krijgt.
Bruines heeft al veel bestuurlijke ervaring. Ze was hiervoor al wethouder in Amsterdam en Leidschendam-Voorburg. Vandaar ook dat Fatima Faid van de Haagse Stadspartij wilde weten waar zij 'de spirit' vandaan haalt om nog weer door te gaan. Bruines: 'Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Er zijn zoveel dingen waar ik nog niet klaar mee ben. Het kriebelt. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan.'

Afvalcrisis

Haar collega Anne Mulder (straks mobiliteit en Scheveningen) verklaarde 'heel veel energie' te krijgen van het wethouderschap. Hij wordt ook verantwoordelijk voor het afval. 'Met schoon heb ik veel affiniteit. Mijn vader werkte bij de gemeentereiniging, dus ik weet wel iets van afval.' Tegelijk zei hij zich ook te realiseren dat de afvalcrisis lastig is te beteugelen. 'Als een probleem groot is, is daar een reden voor.'
De raadsleden ondervroegen de nieuwe bestuurders niet alleen over hun aanstaande functie. Zo wilden ze van Parbhudayal (werk, wijken en dienstverlening) weten of het klopt dat ze een groot deel van de Mount Everest heeft beklommen. Dat bleek waar. Ergens moeten er zelfs nog foto's van zijn, bevestigde zij. 'Al weet ik niet of ik het nu nog kan.'

Dossiers lezen

Mariëlle Vavier (GroenLinks) wordt verantwoordelijk voor armoede, inclusie en volksgezondheid. Hoe zij zich daarop denkt voor te bereiden, wilde Rita Verdonk van Hart voor Den Haag weten. Veel dossiers lezen, met mensen praten en op werkbezoek, bleek het recept.
Martijn Balster van de PvdA (volkshuisvesting, welzijn en Zuidwest) moest van Verdonk uitleggen hoe hij denkt nog serieus te worden genomen in Escamp, waar zijn partij al vier verkiezingen op een rij de aanhang zag decimeren. 'Ik kom daar niet als PvdA-man', sprak hij. 'Maar namens u allen. Ik ga mijn uiterste best doen om de mensen daar hoop en perspectief te bieden.'

Punkband

Arjen Kapteijns (duurzaamheid) moest niet alleen uitleggen of hij denkt dat de fel-bediscussieerde pijplijn voor warmte uit de Rotterdamse haven ook daadwerkelijk doorgaat. Kapteijns is namelijk hartstochtelijk muziekliefhebber. Zijn partijgenoot Maarten De Vuyst wilde weten of er op dit moment een nummer is dat hem inspireert. Kapteijns verwees naar het refrein van een nummer van de New Yorkse punkband The Ramones: 'Hey ho, Lets Go!'.