Vrouw (85) slachtoffer van zakkenrollers: 'Was echt van de kaart'

De verdachten
De verdachten © Politie
DEN HAAG - 'Het heeft me wel heel erg aangegrepen. Ik was echt een beetje van de kaart.' Dat zegt een 85-jarige vrouw uit Den Haag die het slachtoffer is geworden van zakkenrollers, terwijl ze aan het winkelen was. Uit camerabeelden blijkt dat een man en een vrouw heel bewust op zoek waren naar een geschikt slachtoffer.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 27 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
De vrouw is op donderdagochtend 4 augustus in winkelcentrum De Savornin Lohmanplein in Den Haag. Ze heeft samen met haar man boodschappen gedaan en stopt nog even bij de kaartenrekken die buiten bij een boekhandel staan. Terwijl ze daar staat, komt een vrouw dichtbij haar staan. De 85-jarige denkt dat ze per ongeluk een duw krijgt, maar ontdekt dan al snel dat haar portemonnee uit haar jaszak is gegrist.
'Ik zeg: oh, lieve help', vertelt het slachtoffer. Ze loopt nog op een drafje achter de vrouw aan, maar die is op dat moment al op weg naar buiten, samen met de man. De echtgenoot van de 85-jarige vrouw is al een stukje verderop in het winkelcentrum en hoort zijn vrouw roepen dat haar portemonnee weg is. 'Ze was helemaal overstuur. Ik heb meteen mijn telefoon gepakt en de bank gebeld om de pinpas te blokkeren. Dat ging gelukkig heel snel.'
Op de camerabeelden is de diefstal duidelijk te zien:
Zakkenrollers beroven 85-jarige vrouw van haar portemonnee - Team West
De vrouwelijke dief komt samen met een man een aantal minuten voor de diefstal het winkelcentrum binnen. Ze gaan eerst even de HEMA in, maar komen al vrij snel weer naar buiten. Ze lopen langs de verschillende winkels en kijken goed om zich heen. Het is duidelijk dat ze op zoek zijn naar een slachtoffer.
Dan splitsen de twee zich op. De man loopt een stukje door en de vrouw blijft in één van de gangpaden staan. Vervolgens krijgt ze het slachtoffer in het vizier, terwijl ze met haar rollator komt aanlopen. Als ze bij een kaartenrek blijft staan, slaat de vrouw toe. Ze gaat dichtbij haar staan en steelt de portemonnee.

'Heb het moeten bekopen'

De gestolen portemonnee is een aantal dagen later teruggevonden. Het geld was eruit verdwenen, maar alle pasjes zaten er nog in. Daar is het slachtoffer blij mee, maar ze baalt evengoed van de diefstal. 'Ik had de rits van mijn jas niet dicht gedaan. Mijn man had me daar al honderd keer voor gewaarschuwd. Ik heb het nu moeten bekopen', zegt de vrouw, die nu altijd haar waardevolle spullen in een binnenzak stopt en die afsluit met een rits.
'Het is een emotioneel gebeuren', vertelt haar man. 'Zeker bij oudere mensen heeft het een behoorlijke impact.' De vrouw gaat verder: 'Ik heb nog altijd vertrouwen in de goedheid van mensen. Maar de diefstal heeft dat wel beschaamd.'
De verdachten
De verdachten © Politie

Weet u wie de verdachten zijn?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem