Knallende ruzie binnen politieke partij eindigt in rechtbank

Bruisend Noordwijk in betere tijden met vooraan lijsttrekker Jaap de Moor
Bruisend Noordwijk in betere tijden met vooraan lijsttrekker Jaap de Moor © Bruisend Noordwijk
NOORDWIJK - Gemeenteraadslid Jaap de Moor van Bruisend Noordwijk heeft al maanden vóór de laatste gemeenteraadsverkiezingen in het geheim overlegd met de Partij voor de Inwoners (PvdI) over zijn overstap naar die partij ná de verkiezingen. Het eigen partijbestuur van Bruisend Noordwijk kwam daar pas onlangs achter. Dat zei bestuurslid Jeroen Arbouw woensdag in kort geding voor de rechter in Den Haag.
De Moor zat toen, in november vorig jaar, nog als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad van Noordwijk. Per 1 januari 2020 was hij bij een andere lokale partij, NZLokaal, uit de fractie gestapt. Hij richtte daarna Bruisend Noordwijk op om als lijsttrekker mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 17 maart. Arbouw stond op nummer 2 van de kandidatenlijst.
Bij de verkiezingen haalde Bruisend Noordwijk maar één zetel, die werd ingenomen door lijsttrekker De Moor. In augustus liet hij weten dat hij wilde overstappen naar de PvdI. Dat ging uiteindelijk niet door toen Arbouw en De Moor ruzie kregen en elkaar als bestuurder hadden geschorst.

Kort geding om geld en zeggenschap

Het kort geding, dat werd aangespannen door Arbouw tegen De Moor, draait om geld en zeggenschap. Wie zit er nou in het partijbestuur, wie kan wie schorsen, wie gaat er over het geld en waar komt dat vandaan? Oprichter, partijvoorzitter en enig raadslid Jaap de Moor, kreeg na de verkiezingen ruzie met een deel van het bestuur, omdat hij niet kon of wilde laten zien hoeveel leden de club heeft en wie dat zijn.
Het is belangrijk om te weten hoeveel de partij aan inkomsten heeft en dus aan campagnes kan besteden. Want het bestuur vond de website en de verkiezingscampagne dit voorjaar wel erg duur en wilde van De Moor weten hoe hij dat kon betalen. De suggestie van omkoping lag op de loer.

Bestuurders schorsten elkaar

De Moor wilde dat allemaal niet prijsgeven, kreeg er een klacht over aan zijn broek van een partijlid, maakte daar ruzie mee en stopte daar niet mee toen het bestuur hem vroeg afstand te houden tijdens het onderzoek naar de klacht. Hij werd daarom door bestuurslid Jeroen Arbouw namens het bestuur geschorst.
Maar De Moor schorste vervolgens bestuurslid Arbouw, omdat diens groep bestuurders sowieso illegaal in het bestuur zaten. De Moor had hen namelijk buiten de leden om zelf benoemd. Hij schreef een algemene ledenvergadering uit en hief als voorzitter zelfs de hele partij op. Nu wil hij zich aansluiten bij een andere lokale partij, te weten Partij voor de Inwoners (PvdI).

'Bank kan niet verder terugkijken'

Die andere bestuurder, Jeroen Arbouw, bij de verkiezingen nog nummer twee op de lijst van Bruisend Noordwijk, spande het kort geding aan. Arbouw wil dat de rechter de ledenvergadering terugdraait en de opheffing van de partij ongedaan maakt. Bovendien wil hij nog steeds alle cijfers hebben van De Moor: hoeveel leden zijn er, wie zijn het, hoeveel contributie betalen ze? En dat met de afschriften van de bank als bewijs.
De Moor zegt dat hij die cijfers heeft gegeven. 'Dat klopt niet, die zeggen niets', zei Arbouw woensdag tegen de rechter. 'Dat was een zelfgefabriceerd spreadsheet. Ik wil de bankafschriften zien.' 'Dat kan niet, dat is nog onderweg, dit is wat de Regiobank heeft geleverd', was het verweer van De Moor. 'Ik kan zelf maar drie maanden terugkijken bij de Regiobank, wat ik verder wil terugzien duurt langer. Dat is nog onderweg.'
Op de website van de Regiobank zelf staat over de mogelijkheid om een overzicht van je rekening te krijgen: 'Via het vergrootglas kunt u tot een jaar terugzoeken op naam, bedrag of omschrijving. (…) U kunt in Mijn RegioBank uw (oude) afschriften tot 24 maanden terug downloaden.'
De Moor is op zijn minst verbolgen over het wantrouwen van Arbouw en de zijnen. Zelfs het feit dat de journalisten in de rechtbank plaatsnemen direct achter Arbouw ziet hij als een veeg teken dat hij er alleen voor staat, suggereerde hij bij de rechter donderdagochtend.
Op zijn website is De Moor in zijn ogen wel transparant over het geld. 'In totaal is er voor een bedrag van 3000 euro gedoneerd vanuit de eigen fractie', schrijft De Moor. 'Het is dan wrang te moeten lezen dat onze nummer 2 dezelfde bestuursvoorzitter meent te moeten beschuldigen van financieel wanbeheer en/of frauduleuze handelingen. Zonder de bestuursvoorzitter was de vereniging al lang failliet geweest.'

Geen geheim overleg: 'Je komt wel eens iemand tegen'

De Moor zegt dat hij de website en de campagne uit eigen zak heeft betaald, maar geeft daar geen bewijzen voor. 'Een overschrijving is toch niet zo moeilijk op te hoesten?', zegt Arbouw. Bovendien, zei Arbouw tussen neus en lippen door voor de rechtbank, zou De Moor al in november 2021, dus zeker vier maanden voor de gemeenteraadsvergadering, in het geheim met de Partij voor de Inwoners hebben overlegd over zijn overstap naar de concurrent ná de verkiezingen.
De Moor weerlegde dit niet in de rechtbank, noch Andries de Boer, bestuurslid van PvdI die De Moor als adviseur vergezelde naar de rechtbank. De Boer stapte in 2014 op als CDA-raadslid in Noordwijk nadat hij in verband was gebracht met malversaties in het vastgoed. 'Zeker geen vooroverleg met PvdI', reageert De Moor woensdagavond laat alsnog. 'Neemt niet weg, dat je in het dorp wel eens individuele personen van andere partijen tegen komt. Lijkt me niets mis mee.'

'Ik kan hem niet meer op zijn blauwe ogen vertrouwen'

De laatste poging van de rechter om de bestuurders nog via bemiddeling tot elkaar te laten komen strandde. De Moor zei dat graag te willen, maar Arbouw zei: 'Ik kan hem niet meer op zijn blauwe ogen vertrouwen.' Over twee weken, op 12 oktober, doet de rechter uitspraak.
LEES OOK: