Gouda lanceert winterplan tegen energiearmoede: 'Niemand mag in de kou staan'

© ANP
GOUDA - Een driejarig noodfonds voor armlastige maatschappelijke instellingen en eenmalig extra geld voor kinderen in gezinnen met een laag inkomen. Dat zijn enkele maatregelen uit het winterplan van het Gouds college. Daarmee hoopt het stadsbestuur dit najaar te voorkomen dat kwetsbare stadgenoten in de problemen komen door torenhoge energierekeningen.
In de regio is Gouda voor zover bekend de eerste die proactief met dergelijke maatregelen komt. 'Deze crisis gaat wel even duren', zegt verantwoordelijk wethouder Michiel Bunnik. 'In Gouda mag niemand in de kou staan. Inwoners niet en organisaties niet.'
Het stadsbestuur trekt dit jaar twee miljoen euro extra uit, vooruitlopend op eventuele steunmaatregelen in de begroting van 2023, die nu in de maak is.

Extra geld naar kinderen

Drie ton daarvan gaat naar het kindbudget, voor kleding en schoenen, in gezinnen met een laag inkomen. Naar elk kind tussen 4 en 12 jaar oud gaat eenmalig 250 euro, dit was 150 euro. Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar stijgt dit bedrag van 150 naar 500 euro.
De rest - 1,7 miljoen euro - gaat naar een noodfonds, waar instellingen op het gebied van onder meer sport, cultuur en welzijn onder voorwaarden een beroep op kunnen doen. 'Vooruitlopend op wat het Rijk doet', zegt de wethouder. 'Het moet zo eerlijk mogelijk verdeeld worden'. Dit fonds blijft drie jaar bestaan, met twee miljoen in 2023 en 1,5 miljoen in 2024.

Communicatie-offensief

Daarnaast start de gemeente een communicatie-offensief om Gouwenaars te wijzen op deze en andere maatregelen die de stad al heeft. Bunnik somt op: 'Het plaatselijk energieloket, de mogelijkheden voor schuldhulpverlening, maar ook de energietoeslag van de Rijksoverheid, want die is nog lang niet door iedereen aangevraagd die daar recht op heeft.'
Tot 21 september deden 3087 Gouwenaars of huishoudens een aanvraag die is toegewezen. Dat bedrag van 1300 euro kan tot 1 januari via de gemeentepagina worden aangevraagd. Hier toonde Gouda zijn goede wil, door de toeslag te geven aan iedereen met een inkomen tot 130 procent (het Rijk gaat tot 120 procent).

'Ook voor mkb handelen, net als in coronatijd'

De gemeente weet dat ze hiermee niet alles kan oplossen, maar wil net als in coronatijd handelen. Ze onderzoekt of - net als toen - steun kan worden gegeven aan de Goudse ondernemers 'maar daarin zijn we erg afhankelijk van de Rijksoverheid', zegt Bunnik.
Hij doet een hartstochtelijk beroep op de regering om snel met oplossingen te komen. 'November is genoemd als mogelijke datum om iets te doen voor het mkb, maar die tijd hebben we niet.' Hij wijst op de plaatselijke slager Konermann, die gedwongen door de hoge energieprijzen na dit weekeinde zijn deuren sluit, na 55 jaar. 
Gouda telt 33.744 huishoudens. Daarvan heeft 13,5 procent (4555) een inkomen tot 120 procent van het minimumloon. Gaat het om 130 procent van het bestaansminimum, dan gaat het om 16,1 procent van alle huishoudens (5433), bron: CBS 2021. 'De doelgroep is gedeeltelijk in beeld', zegt de gemeente. 'We hebben gegevens van huishoudens die gebruikmaken van de huidige regelingen zoals kindpakket, zorgverzekering en bijzondere bijstand en vooral de energietoeslag. We hebben geen inkomensgegevens van inwoners die geen uitkering levensonderhoud hebben van de gemeente tenzij ze deze aangeleverd hebben bij een aanvraag minimaregeling.'
Ook aan de Gouwenaars heeft de wethouder een boodschap. 'Kijk niet alleen naar de gemeente, maar handel zelf ook. Houd deuren dicht, niet alleen in winkels, haal apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, doe alles om het energieverbruik tegen te gaan.'
In oktober begint de gemeente met een klusteam, dat langs de huizen gaat met advies én hulp bij eenvoudige zaken als een waterbesparende douchekop monteren, radiatorfolie aanbrengen of een brievenbusborstel installeren. Alle bewoners kunnen hier een beroep op doen 'maar we beginnen in wijken met oude huizen'. Volgend jaar start ook een Gouds isolatieprogramma, naast het eveneens aangekondigde Nationaal Isolatieprogramma.

'Kantoortemperatuur naar 19 graden: trek een trui aan'

De gemeente geeft het goede voorbeeld door nog sneller dan gepland de eigen gebouwen te verduurzamen 'maar dat duurt jaren'. Op korte termijn gaat de kachel in het Huis van de Stad naar 19 graden. 'Warme truien bieden uitkomst. Maar we zeggen ook: neem de trap in plaats van de lift, zet je beeldscherm uit als je naar huis gaat. Ook wordt onderzocht of koffiemachines eerder stand by kunnen. Alles kleine beetjes tellen op tot iets groots.'
De maatregelen zijn een aanvulling op de steun die het kabinet tijdens Prinsjesdag heeft toegezegd. Bovendien gaan ze nu al in en lopen tot begin volgend jaar. Verdere maatregelen komen in de begroting voor 2023 waaraan nu wordt gewerkt. 
Het winterplan was al aangekondigd in de raadsvergadering van 21 september. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren. Wethouder Bunnik hoopt dat de gemeenteraad dat zo snel mogelijk doet. Op Twitter krijgt hij daarin steun van Evert Bobeldijk (D66). 'Winterplan voor Goudse inwoners ziet er goed uit. Oog voor directe noden en voor verduurzaming. Mooi dat dit er ligt, dat voegt de daad bij het woord: we laten in Gouda niemand in de kou staan. Snel bespreken in de raad!'