Kans op schoorsteenbrand stijgt 'enorm' door gebruik houtkachels en open haarden

Een houtkachel kan een alternatief zijn voor de cv, maar levert wel minder warmte op
Een houtkachel kan een alternatief zijn voor de cv, maar levert wel minder warmte op © ANP
REGIO - De kans op een schoorsteen- of woningbrand neemt 'enorm' toe, nu veel mensen vanwege de hoge gasprijzen op zoek gaan naar alternatieven voor de centrale verwarming. Daarvoor waarschuwt de brandweer, die constateert dat 'op veel plekken de houtkachel en de open haard weer aan gaan'. Daarom geeft de brandweer tips om veilig gebruik te maken van alternatieve warmtebronnen om het huis te verwarmen.
Volgens de brandweer is een schoorsteenbrand nu al de hoofdoorzaak van één op de drie branden in huis. Die ontstaat als 'creosoot', een laag onverbrande brandstofdeeltjes die in het rookkanaal achterblijven, in brand vliegt. Het advies is daarom om de schoorsteen elk stookseizoen door een professional te laten vegen en schoon en droog hout te gebruiken in de houtkachel of open haard.
Ook mensen die gebruikmaken van olie- of petroleumkachels krijgen een waarschuwing: zet de kachel op voldoende afstand van meubels of stoffen. De stralingswarmte kan ervoor zorgen dat die in brand vliegen. En zeker als de kachel nog warm is tijdens het bijvullen van de vloeistof kunnen brandgevaarlijke situaties ontstaan. Datzelfde geldt voor kaarsen: zet die stevig in een standaard of glas, zodat ze niet omvallen.

Ook ventileren

Het gebruik van een andere warmtebron levert vaak minder warmte op dan de centrale verwarming, zegt de brandweer. Bovendien kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen in huis. 'Zorg voor ventilatie van je woning door af te toe ramen open te zetten om te luchten en, indien aanwezig, door altijd de ventilatieroosters open te houden', is het advies. 'Door te ventileren is er minder vocht in huis. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.'
De brandweer geeft verder de tip om altijd in de buurt van de brandende kachel te blijven en voldoende rookmelders op te hangen. 'Wees je ervan bewust dat bij een minder optimale verbranding koolmonoxide kan ontstaan. Dit is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een koolmonoxidemelder in de ruimte waar je stookt en in de aangrenzende ruimtes.'

Ontluchten en bijvullen

Wie de centrale verwarming wel lekker hoog opstookt kan die het best regelmatig laten onderhouden. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om ervoor te zorgen dat de ketel zo zuinig mogelijk stookt. Door het systeem te ontluchten en goed bij te vullen met water, kan de verwarming optimaal zijn warmte afgeven.