Wolvarkens boer Pieter naar slachthuis na uitspraak rechter: 'Het is de enige oplossing'

Een wolvarken
Een wolvarken © ANP
DEN HAAG - Hobbyboer Pieter Dekker moet zijn negen wolvarkens in het Parnassiabos bij Den Haag laten slachten. Van de rechter moet Dekker de dieren uit het bos weghalen, waardoor hij snel op zoek moest naar nieuw onderdak voor de varkens. Dat is volgens de boer onmogelijk. Hij ziet maar één oplossing: de varkens moeten naar het slachthuis.
GGZ-instelling Parnassia gaf in eerste instantie toestemming aan Dekker om de dieren los te laten lopen in het bos tussen Monster en Den Haag, maar komt daar nu later op terug. 'Bij het bosperceel wonen kwetsbare personen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Als ze onverwacht een varken zien, is dat echt gevaarlijk', opperde de advocate van Parnassia.
De advocate eiste daarom dat de negen wolvarkens van Dekker op korte termijn verwijderen. Volgens de hobbyboer had hij eerder al veertien van zijn varkens op een andere plek ondergebracht. Het gaat Dekker echter niet lukken om voor de negen overgebleven varkens een nieuwe plek te vinden. 'Dat is uitgesloten, dat gaat me niet lukken.'

Boer heeft er geen moeite mee

De boer ziet dan ook geen andere oplossing, de dieren moeten naar de slacht. Dekker heeft er naar eigen zeggen overigens niet zoveel moeite mee. 'Ze hebben een goed leven gehad in het bos. Ze hebben met hun snuit in de grond kunnen wroeten. Hun vlees is daarom van goede kwaliteit, dat levert dan nog wat op.'
Van de rechter krijgt de hobbyboer nu twee maanden de tijd om een slachthuis te regelen voor de wolvarkens, of toch nog een ander onderkomen. Wanneer de beesten daarna niet weg zijn, kan de boer een boete verwachten van maximaal 50.000 euro.