Eén van de oudste pizzeria's van Den Haag houdt het voor gezien: 'Zelfs Amalia kwam'

Kosta Antoniou in 1978
Kosta Antoniou in 1978 © Privéfoto
DEN HAAG - Pizzarestaurant Il Vesuvio aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag gaat dicht. Eigenaren Olga (61) en Kosta (66) Antoniou, die de zaak al sinds 1977 met hun familie runnen, vinden het welletjes geweest. Het echtpaar kon geen opvolger vinden om de zaak over te nemen. Daarom komt er op 27 november na vijftig jaar én één miljoen pizza's een einde aan het Haagse restaurant.
Il Vesuvio is naar eigen zeggen een van de oudste nog bestaande pizzeria's in Den Haag. 'Op een gegeven moment moet je aan jezelf gaan denken', zegt Olga Antoniou. Het sluiten van de zaak voelt voor haar klanten misschien als het einde van een tijdperk, maar zo ervaart zij het zelf niet. 'Het besluit kwam niet uit de lucht vallen. We zijn daar al zo lang mee bezig. Het is wel zonde, want de zaak loopt supergoed.'
Eigenaren Olga en Kosta Antoniou stoppen na 45 jaar met Il Vesuvio
Eigenaren Olga en Kosta Antoniou stoppen na 45 jaar met Il Vesuvio © Privéfoto
Dat blijkt wel uit de hoeveelheid bezoekers die ze zo vlak voor de eindstreep nog telkens mogen verwelkomen. De grofweg vijftig zitplaatsen die het restaurant heeft, zitten tot de laatste dag op 27 november vrijwel iedere avond grotendeels volgeboekt. Volgens Olga zijn dat vooral vaste klanten die de zaak gaan missen. 'Sommigen komen nu wel drie of vier keer per maand', lacht ze. 'Het loopt als een trein, daarom vinden mensen het ook zo gek dat we gaan stoppen.'

Familietraditie

Het restaurant kwam in 1977 geheel toevallig in handen van de familie. Olga vertelt: 'Mijn man is half Grieks en half Italiaans. Zijn vader had een horecabedrijf dat is afgebrand en ze wilden daarna allebei opnieuw iets in de horeca zoeken. Via kennissen en vrienden kwamen we bij Il Vesuvio terecht.' Het restaurant was op dat moment al vijf jaar in handen van een Italiaanse eigenaar. 'Hij had nog een ander restaurant in Den Haag en wilde deze verkopen', zegt Olga.
Zodoende begon het culinaire avontuur: Kosta en zijn vader bakten de pizza's en Olga bediende de gasten. Het was zwaar werk, weet ze nog goed. 'In het begin waren we zeven dagen in de week open, waarvan vijf ook voor de lunch. Dat waren echte tropenjaren.' Door de jaren heen werd het werk gelukkig verlicht door een loyaal team en hun kinderen Nathalie en Alexander. Zelfs hun kleindochter Danique staat op het punt om een horecaopleiding af te ronden. Een baan in het restaurant lijkt er voor haar alleen niet meer in te zitten.
Drie generaties Il Vesuvio, van links naar rechts: kleindochter Danique, zoon Alexander en vader Kosta
Drie generaties Il Vesuvio, van links naar rechts: kleindochter Danique, zoon Alexander en vader Kosta © Privéfoto
Hoewel dochter en kleindochter in de culinaire voetsporen van Olga en Kosta treden, hebben zij geen ambitie om Il Vesuvio over te nemen. Begrijpelijk, vindt Olga, want 'je bent er hele dagen mee bezig'. Daarnaast waren er genoeg geïnteresseerden, waaronder de kok (en aangetrouwde neef) die al vijftien jaar met Kosta in de keuken staat.
Toch ging dat allemaal niet door. Wat Olga betreft is het wel duidelijk waarom: 'Er is gewoon niet aan personeel te komen in de horeca.' Pogingen om een nieuwe pizzabakker in te werken en nieuwe bediening te vinden liepen op niks uit. Een grote teleurstelling voor de kok. 'Hij wilde het dolgraag, maar het is gewoon niet te doen', zegt Olga.

Amalia op bezoek

Door de jaren heen heeft Il Vesuvio zo'n beetje heel Den Haag wel bediend. Beroemdheden, ministers en zelfs kroonprinses Amalia kwamen een hapje eten. 'Zij kwam toen langs met een verjaardagsfeestje van school. Ik merkte eerst niet eens wie ze was, totdat iemand het zei', lacht Olga. 'De beveiliging vroeg waar de nooduitgangen waren.'
De pizzawagen van Il Vesuvio
De pizzawagen van Il Vesuvio © Privéfoto
Al met al verdwijnt Il Vesuvio niet helemaal. Naast het restaurant bedienen vader, moeder en dochter namelijk al acht jaar samen een pizzawagen, die ook na het sluiten van het restaurant blijft bestaan. Daarmee staan ze onder meer in Berkenwoude, waar de familie zelf woont, Ammerstol en Bergambacht. 'Dat is een stuk minder arbeidsintensief', zegt Olga. 'De gasten kunnen ons straks nog steeds vinden, ze moeten alleen iets verder dan Den Haag.'