Ballonnen in Den Haag, kunst of kunstverkrachting?

Het standbeeld van Willem van Oranje met de kroon van het Vrijheidsbeeld
Het standbeeld van Willem van Oranje met de kroon van het Vrijheidsbeeld © Pim Top
DEN HAAG - Wie de binnenstad van Den Haag deze week bezoekt kan er waarschijnlijk niet omheen: enorm grote ballonnen waarmee verschillende monumentale plekken zijn versierd en aangekleed. Zo heeft Vader des Vaderlands Willem van Oranje op het Plein de kroon van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld omgehangen gekregen. En de Gevangenpoort kun je nu betreden via een felgroene opblaasbare tunnel.
Het is allemaal onderdeel van kunstproject BlowUp Art Den Haag. Tot en met 13 oktober zijn vijf monumenten rond het Binnenhof, ook wel Museumkwartier genoemd, ingepakt in reusachtige ballonnen. Naast het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein en de Gevangenpoort, zijn ook de Koninklijke Schouwburg, de Schoorsteenvegerstraat en de Lange Vijverberg voorzien van opblaasbare kunst.
Niet iedereen is even enthousiast, zo laten deze twee lokale politici zien:
Iemand anders zegt: 'Prikkelende buitenkunst is leuk. Maar graag niet op onze beeldbepalende historische gebouwen en beelden, heb daar een beetje respect voor en laat die op hun eigen manier mooi zijn.'
Ook wordt er positief gereageerd. 'Vind het zelf prachtig en prikkelend', schrijft iemand. En een ander noemt het 'leuk om zo tijdelijke kunst in de publieke ruimte te zien'.