Het lijkt na drie jaar weer te gebeuren: vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp

Vreugdevuur op het strand van Scheveningen
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Het lijkt erop dat komende jaarwisseling de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp door kunnen gaan. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft donderdag een evenementenvergunning afgegeven. Wel moeten de organisaties nog een aantal natuurvergunningen krijgen. De evenementenvergunningen voor de vreugdevuren in Laak en Escamp zullen zo snel mogelijk worden verleend, belooft Van Zanen.
De afgelopen drie jaar ging er steeds een streep door de vreugdevuren op het strand en in de stad. De laatste twee jaar door de coronamaatregelen en het jaar daarvoor vanwege de nasleep van de vonkenregen die tijdens de jaarwisseling 2018/2019 over Scheveningen trok. Brandende delen van de vuurstapel zetten daken, auto's en straatmeubilair in brand. Er vielen geen slachtoffers, maar de schade was enorm.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed onderzoek en kwam in oktober 2019 met een vernietigend eindoordeel. De vuurstapels waren veel te hoog en de organisatoren hielden zich niet aan de afspraken. De autoriteiten wisten dit, maar grepen niet in. Pauline Krikke nam naar aanleiding van de conclusies ontslag als burgemeester.

Veilig evenement

De OVV verbaasde zich er bovendien over dat de organisaties geen evenementenvergunning hoefden aan te vragen en adviseerde de gemeente Den Haag om de vreugdevuren voortaan wel vergunningsplichtig te maken. Dat advies nam toenmalig waarnemend burgemeester Johan Remkes over, maar hij oordeelde begin december 2019 dat de tijd te kort was om nog een veilig evenement te kunnen organiseren.
Het jaar daarop gaf burgemeester Van Zanen wel een vergunning, waarbij met de bouwers werd afgesproken dat de stapels niet hoger en breder mogen worden dan 10x10x10 meter. Maar dit keer en het jaar daarna gooide corona roet in het eten.

Maximale grootte

Het jaar 2022 moet het jaar worden waarin de vreugdevuren wel weer door kunnen gaan, maar onder voorwaarden. 'Het houden van een vreugdevuur kan slechts plaatsvinden onder strikte voorwaarden, zoals een maximale grootte en geldende milieunormen, omdat de veiligheid van omstanders en omwonenden niet in geding mag komen', schrijft Van Zanen donderdag aan de gemeenteraad.
Naast de evenementenvergunning hebben de organisatoren ook nog een watervergunning en een ontheffing op grond van de Wet Milieubeheer nodig. Deze aanvragen worden door de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en het college van burgemeester en wethouders beoordeeld.

'Goed nieuws'

Kevin Batenburg, voorzitter van de club die het vuur in Scheveningen organiseert, laat weten dat de vergunningverlening 'goed nieuws' is. Zijn organisatie heeft 'heel veel gesprekken' gevoerd met onder meer de gemeente over de veiligheid van het evenement. Volgens Batenburg mag de vuurstapel maar 10 meter hoog worden gebouwd, een stuk lager dan de 35 meter die in het rampjaar 2018/2019 nog toegestaan was. Hij vindt dat geen probleem. 'Het gaat mij om de traditie.'
In aanloop naar het vuur, dat tijdens de jaarwisseling wordt aangestoken, zal Vreugdevuur Scheveningen 'dagelijks' overleg hebben met politie, burgemeester en Openbaar Ministerie. Ook wordt het weer scherp in de gaten gehouden. 'Als de windkracht te sterk is, zal de stapel niet ontstoken worden', aldus Batenburg.

'Eindelijk weer het strand op'

Duindorp Vreugdevuur reageert via Facebook ook verheugd op de vergunningverlening. 'Met een beetje geluk zitten de coronagoden ons dit jaar ook mee en gaan we eindelijk weer als vanouds het strand op in de laatste week van het jaar', aldus de organisatie.