Prinses in tranen bij presentatie voorleesboek vluchtelingenkinderen

Een geëmotioneerde prinses Laurentien met de initiatiefnemer van het boek
Een geëmotioneerde prinses Laurentien met de initiatiefnemer van het boek © ANP
DEN HAAG - Prinses Laurentien raakte donderdagmiddag zeer emotioneel tijdens de presentatie van een prentenboek voor gevluchte kinderen uit Oekraïne. In museum Beeld en Geluid in Den Haag werd het eerste boek - Better Time Stories - overhandigd, een boek waardoor achtergebleven familieleden in Oekraïne toch kunnen voorlezen aan hun kinderen die gevlucht zijn.
Inmiddels zijn gevluchte ouders uit Oekraïne het wel gewend. Voorlezen gebeurt zonder vader, want die is nog aan het front. 'Ik mis papa heel erg ja... vanavond gaan we samen lezen', zegt de 6-jarige Irene die met haar moeder gevlucht is uit Oekraïne.
Het prentenboek Better Time Stories is zo gemaakt dat familieleden in Oekraïne met een mobiele app het boek voor hun kinderen kunnen inspreken.
Achtergebleven familieleden kunnen hun gevluchte kinderen voorlezen met speciaal boek
Tijdens de presentatie in museum Beeld en Geluid kregen alle aanwezigen ook de videocampagne te zien, waar prinses Laurentien erg emotioneel van raakte. 'Dit is de realiteit. Dat er gezinnen uit elkaar zijn getrokken', verklaart ze haar emotie.
De lancering van het boek wekt ook de interesse van internationale media, want zowel de Oekraïense, Duitse en Oostenrijke first lady ondersteunen dit initiatief en waren digitaal aanwezig tijdens de lancering. De organisatie achter het boek hoopt zo'n 100.000 gevluchte kinderen te bereiken.
Gevlucht gezin dat aanwezig is bij boekpresentatie.
Gevlucht gezin dat aanwezig is bij boekpresentatie.