Snapchatruzie loopt uit op aanval en bedreiging: 'Was niet meer dan een spelletje'

Snapchat
Snapchat © ANP
DEN HAAG - Een ruzie tussen twee jonge Hagenaren op Snapchat liep eind 2020 helemaal uit de hand. Een 21-jarige Haagse vrouw moedigde volgers op het sociaal medium aan een buurtgenoot te beroven van 20.000 euro. 's Avonds werd hij daadwerkelijk in de portiek van zijn ouderlijk woning aangevallen.
'Het was alleen maar de bedoeling dat hij klappen op zijn hoofd zou krijgen', zei de vrouw donderdag bij de Haagse rechtbank over de ruzie. Ze vertelde dat het slachtoffer haar belachelijk had gemaakt op Snapchat door er een filmpje te plaatsen waarin ze viel. 'Iedereen kon me zien liggen', vertelde de verdachte. Volgens haar zat de jongen haar de hele tijd dwars, omdat ze een vrouw is.
Haar teksten op Snapchat waren niet meer dan 'een spelletje'. 'Iedereen wist dat hij het geld helemaal niet had', zei de 21-jarige verdachte. Toch werd hij 's avond thuis door drie mannen aangevallen. Ze vluchtten weg toen een buurman op de herrie afkwam.

'Osso' beschieten

De aangevallen jongen liet de Snapchatberichten van de Haagse vrouw niet onbeantwoord. Hij zocht haar 's avonds op bij haar woning in Den Haag met een (nep)vuurwapen. Op Snapchat plaatste hij een bericht dat hij haar 'osso', straattaal voor 'huis', ging beschieten.
De 22-jarige Hagenaar moest donderdag ook voor de rechter verschijnen vanwege de bedreiging. Hij heeft al 72 dagen in voorarrest doorgebracht. De officier van justitie eiste dat hij, bovenop deze straf, nog een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur krijgt. Wie hem heeft aangevallen bij zijn woning is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie verdacht een 16-jarige Hagenaar, maar die is donderdag vrijgesproken nadat de officier van justitie had gezegd dat er geen bewijs tegen hem is.

Werkstraf

De vrouw die de oproep voor de beroving op Snapchat had geplaatst zat achttien dagen in voorarrest. Ze zou volgens de officier van justitie ook nog een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur moeten krijgen. De rechter doet over twee weken uitspraak.