Discussie ten einde: renovatie politiebureau in plaats van nieuwbouw

Het politiebureau aan het Burgemeester Wegstapelplein
Het politiebureau aan het Burgemeester Wegstapelplein © Google Maps
ZOETERMEER - Twee jaar na het besluit om het huidige politiebureau in Zoetermeer te vervangen door een nieuwe locatie is er nu alsnog een streep door de plannen gezet. Dat heeft onder meer te maken met de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en flink gestegen bouwkosten. Maar de politie blijft niet met lege handen achter: het huidige pand wordt gerenoveerd en verduurzaamd om het toekomstbestendig te maken.
Het huidige politiebureau aan het Burgemeester Wegstapelplein is al bijna veertig jaar in gebruik. Het pand is flink verouderd en voldoet niet meer aan de eisen en wensen van de politie. In 2019 werd daarom besloten om naar een nieuwe locatie te zoeken. Districtchef Waldo de Boer sloot begin 2020 een intentieovereenkomst met toenmalig burgemeester Charlie Aptroot om een nieuwbouwlocatie voor de politie te vinden.
Districtchef Waldo de Boer en burgemeester Charlie Aptroot sloten dinsdag een intentieovereenkomst
Districtchef Waldo de Boer en burgemeester Charlie Aptroot sloten dinsdag een intentieovereenkomst © Gemeente Zoetermeer
Aanvankelijk was het plan om het nieuwe bureau aan de Denemarkenlaan te bouwen, maar uit een haalbaarheidsonderzoek bleek dat dat geen goed idee was. Zo konden de vereiste aanrijtijden niet gegarandeerd worden, zouden er bij het uitrukken onveilige verkeerssituaties ontstaan en zou er ook nog eens onvoldoende parkeergelegenheid zijn. Naast de Denemarkenlaan werd er ook gekeken naar de Amerikaweg.

Renovatie of nieuwbouw

Uiteindelijk werden er twee plannen gemaakt. Eén voor de renovatie van het huidige pand en één voor nieuwbouw aan de Amerikaweg. De politie heeft er voor gekozen om het huidige pand te renoveren. 'Deze beslissing heeft voornamelijk te maken met duurzaamheid, risico's ten aanzien van bereikbaarheid en parkeren aan de Amerikaweg en het feit dat de politie haar taak vanuit het bureau goed uit kan voeren, mits het pand wordt aangepast aan de eisen die de politie stelt aan haar huisvesting', aldus de politie.
Bij de renovatie wordt het pand toekomstbestendig gemaakt door een technische opwaardering en verduurzaming. Wanneer de renovatie moet beginnen is nog niet bekend.