Asielzoekers uit Ter Apel moeten deze maand weer weg uit azc Rijswijk

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
RIJSWIJK - Er zijn zondagavond 85 asielzoekers vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel naar het azc in Rijswijk gebracht. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan Omroep West. Deze asielzoekers kunnen tot uiterlijk aan het einde van de maand in Rijswijk blijven.
Door het onderdak van de 85 asielzoekers in Rijswijk hoeven er volgens het COA komende nacht geen asielzoekers buiten te slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de afgelopen maanden gebeurde het regelmatig dat er niet voldoende bedden voor de asielzoekers waren en dat er mensen in stoelen of buiten slapen.
Vandaar dat het COA zondag contact heeft gezocht met de gemeente Rijswijk. De huidige locatie wordt per 1 december een locatie voor flexibel wonen. 'Omdat de huidige azc-bewoners verhuizen naar een andere locatie zijn er lege bedden ontstaan die tijdelijk kortdurend zijn als crisisopvangplekken', legt een woordvoerder van de gemeente Rijswijk uit.

'Geen mensen buiten op straat'

Vandaar dat het COA zondag contact heeft opgenomen met het gemeentebestuur. 'En dat heeft geleid tot de opvang van de circa 85 mensen', vervolgt de woordvoerder. 'Voorop voor de gemeente staat dat er geen mensen buiten op straat in Ter Apel mogen slapen terwijl er in Rijswijk bedden leeg staan.'
Het azc in Rijswijk biedt plaats aan maximaal vijfhonderd mensen. De gemeenteraad wilde het centrum eigenlijk een jaar geleden al sluiten, maar de instroom van vluchtelingen uit Afghanistan en later uit Oekraïne zorgden ervoor dat de opening tot twee keer werd verlengd. Inmiddels heeft de gemeente besloten dat het centrum definitief dicht moet.

Mensen moeten deze maand weer ergens anders opgevangen worden

De locatie gaat omgebouwd woorden tot een centrum voor Flexibel Wonen. De komst van de asielzoekers vanuit het azc in Ter Apel heeft daar volgens de gemeente geen verandering in gebracht. 'De locatie moet volgens afspraak eind oktober leeg zijn', laat de woordvoerder weten. Het COA moet dan alle spullen uit het pand aan de Lange Kleiweg weghalen. 'Dan heeft de gemeente de maand november nog om de locatie weer in te richten voor flexwonen. Dus de mensen die nu hier worden opgevangen moeten deze maand weer ergens anders worden opgevangen. Hierover staan wij steeds in goed contact met het COA.'
Volgens de woordvoerder is er op dit moment geen sprake van dat er in de komende dagen meer asielzoekers vanuit Ter Apel naar Rijswijk worden gebracht.