Bolletjes stookolie aangespoeld langs hele Zuid-Hollandse kust: 'Mensen krijgen heel vieze voeten'

Zwarte voeten van de stookolie op Scheveningen
Zwarte voeten van de stookolie op Scheveningen © Omroep West
DEN HAAG - Langs het hele strand van Zuid-Holland zijn bolletjes stookolie gevonden. De sliert ligt vanaf Zeeland in ieder geval tot Noordwijk, meldt Rijkswaterstaat. Aan de kust van Scheveningen merken wandelaars, hondenbezitters en vooral surfers dat ze zwarte voeten oplopen van de plakkerige, teerachtige substantie. Rijkswaterstaat is begonnen om de stookolie op te ruimen.
'Er ligt hier allemaal olie', zegt Kees Kooiman, terwijl hij wijst naar een sliert zwarte bolletjes op het strand van Scheveningen. De bolletjes lijken een beetje op konijnenkeutels. Kooiman wrijft wat van de bolletjes tussen zijn vingers, die meteen zwart worden. 'Rijkswaterstaat is geïnformeerd', zegt hij. Kooiman weet de weg, want normaal ontfermt hij zich over dieren in nood op het strand.
Zuid-Hollandse kust vol met bolletjes stookolie: surfers met zwarte voeten
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat de bolletjes langs de hele Zuid-Hollandse kust zijn aangespoeld 'in ieder geval tot aan Noordwijk'. Het lijkt om stookolie te gaan, waarschijnlijk van dezelfde lozing die dit weekend de stranden in Zeeland vervuilde. De kans is groot dat de stookolie van een schip komt. 'Dat is de Maritieme Politie nu aan het onderzoeken', zegt Rijkswaterstaat.

Zwarte voeten

Scheveningse surfer Rick Uiterwijk is druk in de weer met zijn voeten, die onder een plakkerig zwart goedje zitten. Op zijn surfboard zitten zwarte vlekken. Ook hij denkt dat de kleverige bolletjes op het strand dezelfde stookolie is als die afgelopen weekend de Zeeuwse kusten besmeurde: 'Er ligt een soort teerachtige rommel vlak onder het zand. Dus mensen die op het strand lopen en bijvoorbeeld ook hun honden, krijgen heel vieze voeten.'
Een woordvoerster van Stichting De Noordzee reageert geschrokken wanneer ze hoort dat de stookolie na Zeeland de kust tot aan Noordwijk vervuild heeft: 'Dat is wel heel flink, dan is er waarschijnlijk een lozing geweest.' Naast de overlast voor wandelaars en surfers maakt ze zich zorgen om de dieren op en in zee: 'Stookolie is geen prettige substantie, dus het zou kunnen dat er zeedieren gaan aanspoelen. Vooral wanneer vogels besmeurd raken kunnen ze onderkoeld raken en zelfs dood gaan.'

Zeekoeten met olie

De dierenambulance laat weten dat ze inmiddels de eerste zeedieren hebben opgevangen. Een aantal zeekoeten die stookolie op de veren hadden gekregen hebben ze kunnen schoonmaken.
Het advies van Rijkswaterstaat is om op te letten en alles wat besmeurd is goed schoon te maken en af te wassen. De Scheveningse surfers hebben inmiddels ontdekt dat stevig wrijven met wat zand prima helpt tegen de zwarte voeten.