Onrust blijft na nieuwe schietpartij: 'Mijn kinderen zijn doodsbang'

De politie tijdens een onderzoek in de Puccinistraat
De politie tijdens een onderzoek in de Puccinistraat © Omroep West
DEN HAAG - Buurtbewoners van de Haagse Puccinistraat zijn er niet gerust op dat de tijdelijke sluiting van een woning in hun straat de overlast zal stoppen. In de nacht van vrijdag op zaterdag is het appartement vijf keer beschoten en sindsdien is het huis op last van de burgemeester voor twee weken dicht. 'Je weet niet wat er gebeurt als de bewoners hier weer terugkomen. Ik ben er enorm van geschrokken en het is nog maar afwachten of het nu rustig blijft', vertelt een man uit de straat zichtbaar aangeslagen.
Ondanks extra politiesurveillance en een camera die schuin voor het appartementencomplex hangt, gaat het vrijdagnacht opnieuw mis. De schade van de schietpartij is duidelijk zichtbaar; vijf ronde kogelinslagen verspreid over de hele breedte van het raam. Een poster op de eerste verdieping bevestigt dat er een ernstig geweldsincident heeft plaatsgevonden. Op de voordeur van het huis is een brief van de gemeente geplakt waarop te lezen valt dat de woning tot tenminste 15 oktober dicht blijft.
Voor de bewoners van de straat in het Haagse Waldeck is de schietpartij de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Ze zijn klaar met het geweld in de straat en vrezen nieuwe ongeregeldheden. Amper twee maanden geleden was het ook al raak. Destijds was dezelfde woning ook het toneel van een mogelijke schietpartij en slaagde de politie erin om drie mannen aan te houden. Volgens omwonenden was het de derde keer in vijf jaar tijd dat er in de straat schoten werden gelost.

Onzekere toekomst

Dat de gemeente na een opeenstapeling van incidenten nu de woning heeft gesloten, is voor veel van de bewoners een schrale troost. Veel blijven er angstig en sommige durven 's avonds met hun kinderen niet meer naar buiten. 'Dit kan zo niet langer. Als zelfs cameratoezicht ze niet meer tegen kan houden weet ik het ook niet meer. Mijn kinderen zijn doodsbang en ik wil hier het liefst zo snel mogelijk verhuizen', vertelt een bewoner die anoniem wil blijven.
Een andere huurder die pas twee weken in de straat woont, baalt van haar verhuizing. 'Ik ben heel geschrokken en heb spijt dat ik hier ben komen wonen. Niemand weet wat er gaat gebeuren als de bewoners hier weer terugkomen. Ik heb een jong kind en wij voelen ons hier niet meer veilig', vertelt ze ontdaan.
Op last van burgemeester Jan van Zanen is het huis nu voor twee weken gesloten.
Op last van burgemeester Jan van Zanen is het huis nu voor twee weken gesloten. © Omroep West

Onderzoek loopt nog

Een woordvoerder van de politie laat weten dat het onderzoek naar het mogelijke schietincident nog loopt. 'Er zijn geen verdachten aangehouden en wij houden de locatie zichtbaar in de gaten.' Laatstgenoemde wordt maandagochtend bevestigt wanneer een journalist van Omroep West in het portiek aanbelt en er bliksemsnel twee agenten opduiken die de verzegelde voordeur controleren.
Verhuurder Haag Wonen laat in een reactie weten op korte termijn naar de rechter te stappen in de hoop het huurcontract van de betrokkenen te ontbinden. 'Het incident dat heeft plaatsgevonden is heel heftig en wij betreuren dit enorm. Via ons wijkteam staan wij nauw in contact met de bewoners van de straat en doen wij er alles aan om deze overlastsituatie zo snel mogelijk op te lossen.'