Gemeente verliest kort geding tegen Twitter, niet alle pedotweets hoeven weg

Begraafplaats Vredehof in Bodegraven
Begraafplaats Vredehof in Bodegraven © ANP
BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft het kort geding tegen Twitter over de pedotweets van complotdenkers verloren. De gemeente wilde dat het sociale medium automatisch alle berichten verwijdert waarin Bodegraven in verband wordt gebracht met kindermisbruik. De rechter in Den Haag vindt dat te ver gaan.
De verhalen van Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever zouden nog steeds voor overlast zorgen. Vorig jaar mei leidden de verhalen van de drie complotdenkers tot een enorme toestroom naar een begraafplaats in Bodegraven. Daar zouden kinderen liggen die het slachtoffer zouden zijn van een pedofielennetwerk in diezelfde plaats. De gemeente Bodegraven wil, omdat de verhalen nog steeds online circuleren, daarom dat Twitter alle gerelateerde tweets verwijdert.
De advocaat van Twitter liet eerder weten dat het bedrijf 'niet begrijpt waarom ze hier staat'. Volgens hem heeft het bedrijf juist alles gedaan om de pedoverhalen van de complotdenkers te verwijderen. 'Ze zijn er prompt afgehaald.' Het gaat volgens de advocaat te ver om van Twitter zelf te verlangen dat ze alle berichten controleert voordat die gepubliceerd worden. Dat zou een 'excessieve verplichting' zijn, meent de Twitter-advocaat.

Rechter oneens met gemeente

De rechter ging daarin mee. Hij oordeelde dat Twitter niet verplicht is om uit eigen beweging nog andere tweets van anderen te verwijderen. Dat gaat in dit geval te ver volgens de rechter. Het zou er volgens de rechtbank toe leiden dat veel legale content wordt geraakt, niet alle tweets zijn onrechtmatig en een goed filter is niet te maken. Te veel legale content zou daarbij worden geraakt.
De rechter vindt dat de gemeente zelf bij Twitter zou moeten melden als er nieuwe berichten van complotdenkers verschijnen over een satanisch pedonetwerk in Bodegraven. Dan pas is er een plicht van Twitter om die 'prompt' weg te halen.

Bodegraven onderzoekt verdere stappen

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is teleurgesteld over de uitspraak. 'Wij zijn van mening dat Twitter als eigenaar en beheerder fakenews van haar platform moet kunnen halen. Dat is de verantwoordelijkheid van dit bedrijf. Daarbij zijn wij er nog steeds van overtuigd dat daarvoor technische middelen beschikbaar zijn.'
Volgens de gemeente is 'het voortleven van dit soort fake news uitermate beschadigend voor alle slachtoffers in deze kwestie'. Verder bestudeert de gemeente de uitspraak om te kijken wat de volgende stappen zijn.