Parkeren op de schop: uurtarief bijna 40 procent omhoog, maar eerste deel wel gratis

Deze auto verlaat een parkeergarage in Alphen
Deze auto verlaat een parkeergarage in Alphen © Studio Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - Na acht jaar discussie moet het vanaf 25 november dan toch echt mogelijk zijn om de eerste anderhalf uur gratis te parkeren in de garages in het centrum van Alphen aan den Rijn. Kanttekening is wel dat het uurtarief omhoog gaat en ook 's avonds betaald parkeren wordt ingevoerd.
De eerste anderhalf uur wordt parkeren in gemeentelijke parkeergarages in Alphen aan den Rijn gratis. Na die negentig minuten betalen automobilisten 2,50 euro per uur in de garages. Nu is dat nog 1,80 euro per uur. Ook het tarief om te parkeren op straat in het centrum van Alphen aan den Rijn wordt verhoogd van 1,90 euro naar 2,50 euro.
Het plan heeft betrekking op de parkeergarages Castellum (onder het gemeentehuis), Aarhof, het parkeerdek boven supermarkt Hoogvliet aan de Julianastraat en het parkeerterrein Bospark aan de Laan der Continenten.
De parkeergarage onder het gemeentehuis en Theater Castellum
De parkeergarage onder het gemeentehuis en Theater Castellum © Studio Alphen
Daartegenover staat dat de parkeerperiode in de garages wordt aangepast. Van maandag tot en met zaterdag gelden de tarieven straks van 9.00 tot 21.00 uur. Nu geldt vanaf 18.00 uur nog een speciaal avondtarief van 0,90 euro per uur, met uitzondering op de koopavond op vrijdag. Op zondagen blijft het gratis om te parkeren.

Bekostiging

Het gaat in 2022 nog 310.887 euro kosten om de eerste anderhalf uur parkeren gratis te maken. Dat gaat de gemeente Alphen aan den Rijn dekken. In de jaren daarna verwacht de gemeente 1,1 miljoen euro per jaar minder inkomsten uit het parkeren in garages te ontvangen. De verhoogde tarieven en het verruimen van de parkeerperiode moeten dat enigszins opvangen.
Ook moeten de ondernemingsvereniging en de overkoepelende centrummanagementorganisatie jaarlijks 200.000 euro bijdragen. Mochten ze daar in het eerste kwartaal van 2023 niet aan willen of kunnen voldoen, stopt het eerste anderhalf uur gratis parkeren per direct.

Ellenlange aanloop

Het plan om de eerste anderhalf uur gratis te parkeren in garages in het Alphense centrum kent een lange geschiedenis. Al geruime tijd spreken de gemeente Alphen aan den Rijn, Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en Stichting Centrummanagement hierover. In 2017 stopte Tseard Hoekstra als wethouder namens de VVD in Alphen toen zijn plan voor een proef met gratis parkeren in de garages niet kon rekenen op steun van de andere coalitiepartijen.
In november 2021 ging het doorzetten van het plan in eerste instantie niet door, toen SGP-raadslid Hans van Kuijk per ongeluk tegen het plan stemde. Die stem bleek doorslaggevend te zijn.
SGP-raadslid Hans van Kuijk
SGP-raadslid Hans van Kuijk © Studio Alphen
In januari van dit jaar volgde herkansing voor het plan. Er werd een motie aangenomen in de gemeenteraad waarin stond dat het gratis parkeren in garages vanaf 1 juli in zou moeten gaan. Dat bleek te ambitieus. Het college van burgemeester en wethouders had meer tijd nodig om met een compleet plan te komen. Dat plan gaat nu naar de gemeenteraad die er een besluit over moet nemen.
LEES OOK: