Oude Indorockers en jonge rappers maken samen eerste Indorapnummer

DEN HAAG - 'We hadden nog nooit van Indorock gehoord', vertellen Angelo en Jori. De twee rappers wonen in Den Haag Zuidwest, een bakermat van de Indorock. Voor popmuziekcentrum Musicon aanleiding om die twee werelden, rap en Indorock, met elkaar in contact te brengen. Samen met Indorocklegende Hans Bax en Karl Urban maken de twee jonge Hagenaars het eerste Indorapnummer. Van de eerste ontmoeting tot uitbrengen van de videoclip; het hele proces is gevolgd en te zien in de Westdoc: Indorock & rap, de muziek van Den Haag Zuidwest, die zaterdag op TV West wordt uitgezonden.
'Ik heb nog nooit een echte rapper gezien', zegt de 85-jarige Indorocker Hans Bax, wanneer hij rapper Angelo de Nooijer ontmoet. Hans is een van de grondleggers van de Indorock. Met zijn band The Javalins, bekend van de hit Al Capone, reisde hij de wereld over. The Javalins werd samen met de Tielman Brothers gezien als de grondlegger van het Indorock-geluid. Wanneer de 15-jarige Angelo voor het eerst Hans met zijn gitaar op het podium ziet, is hij diep onder de indruk. 'Er ging een wereld voor me open. Ik zag mensen dansen, het was echt leuk om te zien', vertelt hij.
Rapper Jori met Indorocker Karl
Rapper Jori met Indorocker Karl © 'Indorock & Rap - De Muziek van Den Haag Zuidwest'
Hoewel rapper Jori Lammers van Toorenburg zestig jaar in leeftijd scheelt met Indorocker Karl Urban hebben de twee meteen een goede klik. 'Ze noemen me Mr. Move, omdat ik veel beweeg tijdens mijn optreden', vertelt de 80-jarige Karl en hij maakt soepel vanuit de heupen een split op het podium. 'Ik heb nooit ervaren hoe het is om met een Indorocker te chillen, de kriebels gaan wel door mijn buik heen', zegt Jori opgetogen.
Het is een beproefd concept: koppel verschillende muziekstijlen aan elkaar en laat ze samen een nieuw nummer maken. De dynamiek tussen rappers Angelo & Jori met Karl en Hans, hun Indische 'gitaar-opa's' is bijzonder om te zien. Ze lopen door Den Haag Zuidwest en vertellen elkaar verhalen. Hoe koud de Indo's in Nederland werden ontvangen na de Tweede Wereldoorlog en hoe ze hun eigen muziek maakten. Dat zijn dingen die de twee rappers herkennen.
Kijk hier hoe Hans laat zien hoe de Indorockers dansten:
Hans Bax laat zien hoe de Indorockers dansten
Ook de attitude die Indorockers zich aanmeten, met mooie gestileerde kleding, spreekt de jonge Hagenaars aan. 'Ons credo was: niet opvallen, maar heel erg opvallen. Djago, djago noemden we dat.' 'Dat noemen wij swag', zegt Angelo verheugd. Ook de verhalen van de rappers raken de Indorockers.
De gedrevenheid van Angelo, die ook een zeer getalenteerd atleet is en de Olympische Spelen van 2028 wil halen. Het verdriet van Jori, die op jonge leeftijd zijn moeder verloor, de twee krasse knarren zijn onder de indruk van hun veerkracht.

Majeur en mineur

De verhalen die de rappers horen van de Indorockers worden onder begeleiding van tekstschrijver Guus van der Steen omgezet in een rap. In de studio van producer Shafique Roman gaan de oude gitaristen eerst aan de slag. 'Een mooie uitdaging', stelt Shafique. 'Het is technisch, moeilijk te integreren want Indorock speelt veel in majeur en Hip Hop is in mineur.' Uiteindelijk komt alles samen en is de eerste Indorockrap een feit. Op het podium van Musicon wordt het nummer voor een swingende zaal gepresenteerd.
De WestDoc 'Indorock & Rap - De Muziek Van Den Haag Zuidwest' wordt zaterdag 22 oktober vanaf 17.00 uur ieder uur uitgezonden op TV West.
Fragment uit videoclip
Fragment uit videoclip © 'Indorock & Rap - De Muziek van Den Haag Zuidwest'