Grote blijdschap bij bouwers vreugdevuren na vergunning van burgemeester

Vreugdevuur op het strand van Scheveningen
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - 'De blijdschap is ontiegelijk groot. We zijn als organisatie een heel jaar bezig met de vergunning, en verleden week is het verlossende woord gekomen. We hebben een handtekening van onze burgemeester.' Vrolijke gezichten bij organisatoren Ab Massa en Kevin Batenburg van Vreugdevuur Scheveningen. Met de verleende evenementenvergunning is de bouw van het vreugdevuur op het strand dit jaar weer heel dichtbij. Ook bij de bouwers van Duindorp is de blijdschap groot. 'Wij hebben er in ieder geval zin', reageren ze op Facebook.
Er moeten er nog een paar andere vergunningen worden verleend, maar de bouwers van Scheveningen zijn positief gestemd: 'Ik denk dat het voor 90 procent zeker doorgaat.' De afgelopen jaren spanden Massa en Batenburg zich al in om een nieuw vreugdevuur mogelijk te maken na het debacle tijdens de jaarwisseling 2018-2019. Een vonkenregen trok toen over Scheveningen en veroorzaakte veel schade.
'We zijn sindsdien ieder jaar bezig geweest om aan de strenge eisen te voldoen om ervoor te zorgen dat het vreugdevuur door kon gaan', zegt Massa. Maar in 2019 trok toenmalig burgemeester Johan Remkes de stekker uit de vreugdevuren en in de twee daaropvolgende jaren was het corona dat roet in het eten gooide.
© Regio15
Nu lijkt het vreugdevuur dan eindelijk terug te gaan keren. Maar wel in een andere vorm. Het doel zal niet meer zijn om een zo groot of hoog mogelijk vuur te maken. 'De maximale afmeting is straks tien meter hoog, breed en lang. Om die reden gaan we ook terug naar de ouderwetse manier van stapelen: met de hand', vertelt Massa.
'En daarnaast moet het eigenlijk gewoon één grote Scheveningse feestweek worden', vult Batenburg aan. 'Met zangers, entertainers en activiteiten voor jong en oud.'

Nog geen 100 procent zekerheid

Toch is het niet uitgesloten dat de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp ook dit jaar niet door zullen gaan. De organisaties wachten namelijk nog op drie andere vergunningen. De aanvragen zijn gedaan, maar er is nog geen uitsluitsel. Zo moet de provincie Zuid-Holland zich nog buigen over de Natuurbeschermingswet, buigt Hoogheemraadschap van Delfland zich over een watervergunning en is er ook een ontheffing nodig op grond van de Wet Milieubeheer. Die ontheffing moet door het Haagse college worden afgegeven.
Batenburg heeft goede hoop dat alle vergunningen voor Scheveningen uiteindelijk zullen worden verstrekt. Als alles goed gaat, begint de bouw van de vuurstapel volgens traditie op Tweede Kerstdag.
De bouwers van Duindorp zeggen in een verklaring op Facebook ook blij te zijn, maar hopen nog wel dat 'de coronagoden ons dit jaar ook mee zitten':