Gemeente grijpt in: zwembadwater kouder en verwarming omlaag

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De temperatuur in zwembaden gaat één graad omlaag en in gemeentelijke panden wordt de thermostaat teruggedraaid tot achttien graden. Dat zijn een paar van de maatregelen die de gemeente Den Haag treft om de energiecrisis door te komen.
Naast zelf de hand in eigen boezem te steken, biedt de stad ook hulp aan inwoners. Inwoners kunnen hulp krijgen om het huishoudboekje op orde te krijgen. Mensen die ook in 2023 recht hebben op de energietoeslag, kunnen sneller rekenen op het geld dat ze krijgen.
Bewoners kunnen op dertig plekken van de helpdesk Geldzaken terecht voor hulp voor het op orde krijgen van het huishoudboekje. Ook kunnen ze doorverwijzingen krijgen naar de voedselbank, Den Haag Werkt en Stichting Leergeld. Daarnaast kunnen ze gratis workshops en trainingen krijgen over 'goed eten voor weinig geld'.

Gemeente gaat zelf besparen

Mensen die recht hebben op de energietoeslag krijgen een herinneringsbrief om zich daarvoor aan te melden. Eerder deze week werd bekend dat ruim 15.000 huishoudens het risico lopen om de toeslag mis te lopen. Met deze herinneringsbrief hoopt de gemeente mensen te stimuleren om toch de aanvraag zelf in te vullen.
Verder zegt de gemeente Den Haag actief bezig te gaan om haar eigen energieverbruik omlaag te brengen. De zwembaden in de stad gaan de temperatuur van het badwater één graad omlaag brengen en de temperatuur in de gemeentelijke panden gaat naar 18 graden. Daarnaast gaat Den Haag de stadsverlichting voor een groot deel, ruim 20.000 lampen, laten vervangen door ledlampen.

Veertig energiecoaches

Tot slot moeten dit jaar zo'n veertig energiecoaches worden opgeleid om bewoners en bedrijven voor te lichten over energiebesparingsmaatregelen in de stad en worden particulieren en ondernemers voorgelicht over hoe ze die maatregelen het beste kunnen treffen.