Provinciebestuurder: 'Stikstofrapport Remkes is steun in de rug'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Omroep West
DEN HAAG - Provinciebestuurder Jeanette Baljeu is positief over het stikstofrapport van Johan Remkes. 'Hij bevestigt dat we echt iets voor de natuur moeten doen én hij bevestigt dat er wanhoop bij de boeren is. Maar er is ook ruimte voor landbouw, zegt hij. Het is een steun in de rug van hoe wij in de gebieden het gesprek willen voeren.'
In het rapport zegt bemiddelaar Johan Remkes dat hij voor de korte termijn 'geen andere route' ziet dan gerichte uitkoop van 500 tot 600 bedrijven, zowel in de landbouw als daarbuiten, die veel stikstofneerslag in de natuur veroorzaken. Liefst vrijwillig, maar als dat niet lukt gedwongen.
Gedeputeerd Baljeu kan zich daar in vinden. 'Onze inzet is altijd geweest: kunnen we verplaatsen? Kunnen er innovaties zijn? Zijn er boeren die vrijwillig willen stoppen? Dat is ook de basis van ons beleid.' Alleen als laatste middel zou gedwongen uitkoop ingezet kunnen worden, vindt ze, net als Remkes.
Onder boeren in de regio worden er kanttekeningen bij het rapport geplaatst. Maar helemaal oneens met de bevindingen zijn ze het ook weer niet.
Gemengde reacties bij boeren op stikstofrapport Johan Remkes

Nieuwe vormen

Volgens Remkes moet de compensatie 'zo ruimhartig mogelijk' worden. De bemiddelaar ziet een toekomst voor zich met 'minder agrarische bedrijven'. Volgens hem zullen 'nieuwe vormen van landbouw groot moeten worden'. Precies waar de provincie al een tijd mee aan de slag is, vertelt gedeputeerde Baljeu. 'We hebben altijd als Zuid-Holland, gezegd: we willen meer de mogelijkheden van innovatie verkennen en ook toepassen. Remkes roept op tot een nationaal innovatieprogramma. Dat geeft innovatieve projecten in onze provincie hopelijk echt een duwtje om daarmee verder te gaan.'
Het kabinet moet 'de staat van de natuur' meer centraal gaan stellen in plaats van vooral naar stikstofcijfers te kijken, vindt Remkes. Wat hem betreft, moet wel worden vastgehouden aan de stikstofdoelen voor 2030, maar als in een gebied bijvoorbeeld het natuurherstel 'voldoende op koers ligt en het resterende probleem met iets meer tijd via natuurlijk verloop kan worden opgelost', dan moet uitstel wat Remkes betreft mogelijk zijn. De stikstofadviseur raadt aan om 2025 en 2028 als 'ijkmomenten' te kiezen, om te kijken hoe de vlag er dan bij hangt.
Remkes benadrukt dat zijn rapport 'een denklijn' is en geen definitief plan. Liefst komt er wat hem betreft in overleg met de sector een veelomvattend 'landbouwakkoord' voor de toekomst. De sector moet perspectief worden geboden, benadrukt hij verder. Ook de industrie en de bouw zullen moeten bijdragen aan het reduceren van de stikstofuitstoot.