Golden Earring krijgt metershoog monument

Golden Earring bij Live On The Beach op Scheveningen
Golden Earring bij Live On The Beach op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Golden Earring krijgt een metershoog monument in Den Haag, in de vorm van een obelisk. In en aan deze gedenknaald worden elementen verwerkt die op de legendarische band betrekking hebben. De internationaal bekende Haagse kunstenaar Hans van Bentem is uitgekozen om met dit door hem ingediende idee aan de slag te gaan. Dit is woensdag bekendgemaakt tijdens de opening van de Haagse kunstbeurs Art The Hague in de Fokker Terminal in de Binckhorst.
Via een crowdfundingsactie en de steun van sponsors hopen de initiatiefnemers aan het benodigde budget te komen. Ook gaan ze nog in gesprek met de gemeente Den Haag over een plek voor het monument.
Zelf vindt kunstenaar Van Bentem het pleintje voor ijssalon Florencia aan de Torenstraat een hele geschikte locatie. 'Ik was er gisteren om te ontbijten met een kopje koffie met een broodje ei', vertelt hij. 'Florencia is een oer-Haags fenomeen. En dan dat driehoekige plein... dit zou zó’n mooie plek zijn, dacht ik meteen. Maar dat is mijn wensdenken, ik ga er natuurlijk niet alleen over.'
Een optreden van Golden Earring in 2019
Een optreden van Golden Earring in 2019 © ANP
Het idee van het monument komt van Jaap Schut, de directeur van het in Hoek van Holland gevestigde Museum RockArt. Hij bedacht met enkele anderen een competitie, waarna diverse kunstenaars zijn benaderd en een definitieve keuze is gemaakt. De vier leden van de Earring zijn hier volop bij betrokken geweest. 'Het traditionele idee van een monument sprak ze niet aan,' aldus Van Bentem. 'Het wordt dan ook geen beeld met de mannen van de Earring. Dat willen ze per se níét.'
In plaats daarvan is gekozen voor een hommage aan het werk van de band. Omdat een obelisk al sinds de Klassieke Oudheid de functie van een gedenkteken en een eerbetoon heeft, besloot Van Bentem deze vorm als uitgangspunt te nemen. De naald komt op een basis van steen - als verwijzing naar het Engelse woord rock dat vanzelfsprekend aan de rockmuziek refereert. 'Je kan onder die obelisk, op die steen gaan zitten, je kan er mijmeren en je kan het beeld voor fotomomenten gebruiken,' vertelt Van Bentem.

Zonnebril van Barry Hay

Hoe de elementen die aan de Earring herinneren vorm krijgen, staat nog niet vast. De kunstenaar denkt aan driedimensionaal gemaakte instrumenten, een antenne die naar de hemel wijst als verwijzing naar de wereldhit 'Radar Love', 'fragmenten uit videoclips' en/of 'de zonnebril van Barry Hay'. Een iconische platenhoes en teksten uit nummers kunnen eveneens op of in het monument een plaats krijgen.
Zanger Barry Hay
Zanger Barry Hay © ANP
De hoogte is volgens Van Bentem 'nog niet helemaal duidelijk' en hangt ook af van de te kiezen locatie. 'Ik hoop op vijf, zes meter en misschien kunnen we nog wel hoger.'

Keramiek en glas

De kunstenaar werkt doorgaans met materialen als keramiek, glas, brons en steen. Bij Art the Hague dat op dit moment plaatsvindt, is Van Bentem verkozen tot Icoon van het Jaar en is hij vertegenwoordigd met een eigen expositie. Zijn werk genaamd De Dictator - 'dat is een zelfportret' - is bovendien gebruikt voor de affiches en banieren van deze kunstbeurs en zijn daarom overal in Den Haag te zien.
Van Bentem is in 1965 in de Haagse Vruchtenbuurt geboren, verhuisde met zijn ouders naar Mariahoeve en woonde ook nog enkele jaren in Zoetermeer, voordat hij het ouderlijk huis verliet en aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten ging studeren. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam, maar hij werkt ook volop in het buitenland.

Kristal in Tsjechië

Zo maakte hij 'porselein in China, brons in India en kristal in Tsjechië,' aldus een schriftelijke toelichting op de plannen voor het Earring-monument. In Den Haag exposeerde Van Bentem onder meer in het Kunstmuseum, in museum Beelden aan Zee en in het Esschermuseum.
Een van de werken van Hans van Bentem
Een van de werken van Hans van Bentem © Hans van Bentem
Tot Van Bentems favoriete Earringnummers behoort 'Radar Love'. 'Maar voor de andere nummers moet je me even wat meer tijd gunnen.' Hij hoopt dat het monument volgend jaar kan worden onthuld. 'De schets ervan wordt binnenkort gepresenteerd,' aldus Van Bentem.
Golden Earring in 1989
Golden Earring in 1989 © ANP
Golden Earring was een op-en-top Haagse formatie die in 1961 is opgericht en vorig jaar stopte met spelen. Dat was noodgedwongen als gevolg van de ziekte van gitarist/zanger George Kooymans. Hij lijdt aan de spierziekte ALS.