Hoe kom je aan geld voor het verduurzamen van je huis? Vraag subsidie aan als een pro!

Isoleren van een bestaande buitengevel
Isoleren van een bestaande buitengevel © ANP
REGIO - Wil je door de hoge energieprijzen nu echt van start met het verduurzamen van je huis en wil je daarvoor subsidie aanvragen, dan kom je terecht in een doolhof van potjes met geld. Met deze tips vraag je subsidie aan als een pro.

Breng in kaart: waar krijg je subsidie voor wat?

Ga er goed voor zitten, want alle subsidiepotjes vinden kan soms een behoorlijke zoektocht zijn. Maak er een spelletje van om het leuk te houden voor jezelf.
 • De meeste subsidies lopen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of je gemeente.
 • Bij de RVO kan je geld krijgen voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en op vijf typen isolatiemaatregelen: vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie & bodemisolatie. Ook op isolatieglas, zoals HR+++, kan je subsidie krijgen.
 • Per gemeente verschilt het waar je subsidie op kunt krijgen en hoeveel.
 • De provincie Zuid-Holland heeft op dit moment geen subsidieregeling voor huiseigenaren. Als jouw VVE een groot dak heeft, wat je vol legt met zonnepanelen, dan is daar wel subsidie voor.
 • Bij het Hoogheemraadschap Delfland kun je subsidies aanvragen voor maatregelen die met water te maken hebben, denk aan een waterton, het verwijderen van tegels uit je tuin of het afkoppelen van je regenpijp.
 • Er zijn sites waar je op postcode kan kijken welke subsidies er voor jou gelden, zoals het Duurzaam Bouwloket, maar dan moet jouw gemeente daar wel bij aangesloten zijn.
 • Ook Milieucentraal en de Vereniging Eigen Huis hebben zo'n site waar je op postcode je subsidies kunt checken. Toch zijn die nooit helemaal ingericht voor jouw specifieke situatie. Het is wel een goed beginpunt.
Voor een warmtepomp kan je subsidie krijgen bij RVO
Voor een warmtepomp kan je subsidie krijgen bij RVO © ANP

Vis niet achter het net: weet of je subsidie krijgt voordat je aan de slag gaat

 • Vaak is er een budget voor een bepaalde subsidiemaatregel en als het potje leeg is, krijg je niets meer. Zorg dus dat je weet of er nog geld is voor jouw maatregel. Dat kan vaak via de site van je gemeente of bel ze.
 • Check wat jouw gemeente aan subsidies geeft, want dat verschilt enorm. Dus ga er niet vanuit dat jij in Delft eenzelfde bedrag kan innen voor jouw nieuwe ramen als je zus in Leiden subsidie krijgt voor dubbelglas.
 • Op een aantal zaken die vanwege de hoge energierekening ineens populair zijn om te besparen, bijvoorbeeld een airco om te verwarmen, zit geen subsidie.
 • Wanneer je een nieuwbouwhuis hebt, kijk dan of de subsidiemaatregelen wel voor jou gelden. Vaak is dat niet zo.
 • Hetzelfde geldt voor als je een duurzaam stuk aan je huis wil bouwen, daar krijg je vaak geen subsidie voor.
 • Op het plaatsen van zonnepanelen zit momenteel geen subsidie meer, wel kun je de de btw terugvragen. De salderingsregeling, dat je geld krijgt voor de stroom die jouw zonnepanelen aan het net leveren, wordt afgebouwd.
 • Voor veel subsidies geldt ook dat je zelf in het huis moet wonen.
 • Let op: sommige informatie op het internet is verouderd. Dan lees je verlekkerd hoeveel je krijgt voor jouw duurzaamheidsmaatregel van de provincie, blijkt die subsidie allang afgeschaft. Check, check en dubbelcheck.
 • Voel je niet stom: zelfs de verduurzamingsexpert van Vereniging Eigen Huis heeft regelmatig achter het net gevist.

Let op de spelregels: voldoe aan alle voorwaarden voor de subsidie

 • Subsidie aanvragen is door veel administratieve en ambtelijke molens manoeuvreren.
 • Sommige subsidies krijg je alleen voordat je de werkzaamheden uitvoert. Andere krijg je alleen achteraf.
 • Soms heb je een offerte nodig, soms een factuur.
 • De ene keer heb je een verklaring van de aannemer nodig. De andere keer mag je de bonnetjes van de bouwmarkt inleveren.
 • Voor de subsidie om helemaal van het gas af te gaan in Den Haag, moet je verplicht een gesprek hebben met een duurzaamheidsexpert, die daar ook verslag van uitbrengt aan de gemeente. En dat verslag is maar drie maanden geldig. Ben je vervolgens te laat met je subsidieaanvraag, dan moet je opnieuw in de rij voor een gesprek met de duurzaamheidsexpert.
 • Zorg dat je duidelijk hebt wat je wanneer moet aanvragen... en welke administratie je moet overleggen.
Rekenvoorbeeld: een full electric warmtepomp voor de helft van het geld. Voor een volledig elektrische warmtepomp kan je bij het Rijk de zogenoemde ISDE subsidie krijgen, die afhangt van het soort warmtepomp dat je aanschaft. Vaak gaat dit om duizenden euro's, tot wel 30 procent van de aanschafprijs. Veel mensen kiezen hierbij voor een hybride warmtepomp, waarbij een kleine cv-ketel bijspringt als de warmtepomp alleen het niet redt. Maar als je huis al voldoende geïsoleerd is, kan je overstappen op een full electric warmtepomp. Wanneer je helemaal van het gas af gaat, krijg je in Den Haag bijvoorbeeld nog 4.500 euro subsidie. Die twee bij elkaar kunnen zomaar meer dan de helft van je warmtepomp betalen.

Drietrapsraket: meer maatregelen, meer subsidie

Bij de RVO, de organisatie waar je de rijkssubsidies moet aanvragen, krijg je meer subsidie als je meer dingen tegelijk laat uitvoeren. Bij één maatregel krijg je maximaal 15 procent subsidie, bij twee maatregelen al maximaal 30 procent.
Let wel op: je moet alles aanvragen binnen een jaar na de factuurdatum van de eerste ingreep. Doe je dat niet, dan raak je het voordeel weer kwijt en mis je misschien zelfs de hele subsidie voor een van de isolatiemaatregelen die je wel hebt genomen (en hebt betaald).

Combineren! Krijg meer subsidie

Voor sommige maatregelen is op meerdere plekken subsidie aan te vragen en die subsidies mag je soms combineren. Voor bijvoorbeeld het isoleren van een buitenmuur kan je subsidie krijgen bij het Rijk (de RVO) en vaak ook bij de gemeente. Zo gaat het subsidiebedrag per vierkante meter snel omhoog, soms verdubbelt het bedrag dat je krijgt. Zoek wel goed, ook in de kleine lettertjes, of je de subsidies mag combineren.
Kleinere subsidiepotjes: Den Haag heeft een aparte subsidie om over te stappen op koken op schone energie, bijvoorbeeld met een inductieplaat. De subsidie is voor maximaal 50 procent van je investering en bedraagt maximaal 500 euro. Je kan dat besteden aan de aanschaf van een kookplaat, maar ook aan een elektricien die je groepenkast uitbreidt of een speciale perilexkabel trekt naar je keuken.

Zelf platzak? Leen je eigen aandeel bij het Warmtefonds

Subsidies zijn altijd een tegemoetkoming in de kosten, je draait nog steeds zelf op voor het grootste bedrag. Er is vaak een voorwaarde dat je een bepaald percentage van de kosten zelf moet betalen. Dus wanneer je duizenden euro's subsidie wil ontvangen, zul je zelf ook moeten investeren.
Wanneer je niet al dat geld hebt, kun je voordelig lenen bij het Warmtefonds. Dat geld krijg je niet op je rekening gestort, maar je kan facturen insturen. Het lijkt een beetje op een bouwdepot van een hypotheek. Let op: het aanvragen van een lening bij het Warmtefonds is heel veel werk en best lastig.

Digibeet? Laat je helpen!

Voor veel aanvragen moet je handig zijn met een computer en een zoekmachine. Vaak moet je formulieren invullen met je DigiD, documenten inscannen of aanvraagformulieren doorworstelen. Voorkom frustratie en vraag hulp van iemand die handig is met een computer en te vertrouwen is met privégegevens. Bij het Warmtefonds moet je bijvoorbeeld heel veel formulieren aanleveren en willen ze echt alles van je weten: van je BKR, tot je hypotheek, tot je pensioenpotje, tot je bankrekening.
Een kleinkind helpt haar oma met de computer
Een kleinkind helpt haar oma met de computer © ANP