Vrouw hielp gemaskerde mannen bij overval op juwelier en moet daarom cel in

Politie doet onderzoek bij de juwelier
Politie doet onderzoek bij de juwelier © Regio15
DEN HAAG - Bij het verlaten van juwelier Diva Gold aan de Dierenselaan in Den Haag gaf de bezoekster de deur een extra zet, waardoor de overvallers de klink konden pakken, en er naar binnen konden gaan. Voor deze hulp aan de gemaskerde mannen, krijgt de 21-jarige vrouw van de rechtbank een celstraf van 24 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.
De overvallers waren op 8 juni uitgerust met een (nep)vuurwapen, een mes en pepperspray. De eigenaar van juwelierszaak Diva Gold verzette zich tegen de overvallers, en wist hen te verjagen. Daarbij liep hij wel rake klappen op zijn hoofd op. Een 80-jarige vrouw werd door de gemaskerde mannen in haar ogen gespoten met de pepperspray en moest naderhand in het ziekenhuis behandeld worden.
Vlak voor de overval was de 21-jarige vrouw door de juwelier binnengelaten, om oorbellen te kopen. Als zij met het zetje de deur niet open had gehouden voor de overvallers, waren ze helemaal niet binnen gekomen. De juwelier opende vanachter de toonbank met een knop de afgesloten deur alleen voor bezoekers die hij vertrouwde. Hij was al eerder overvallen.

Overvallers stonden klaar

De Haagse vrouw bezocht een dag voor de overval nog een andere juwelier aan de Dierenselaan, ook weer om oorbellen te kopen. De overvallers stonden buiten al klaar, met hun maskers op, om naar binnen te gaan. Daar zagen ze op het laatste moment echter vanaf, omdat de juwelier hen in de gaten had. Ze renden weg.
De 21-jarige vrouw gaf twee weken geleden bij de Haagse rechtbank toe dat ze bij beide overvalpogingen de overvallers had geholpen, maar dat was onder dwang van een buurtgenoot. 'Als ik niet zou meedoen, zou hij het huis van mijn moeder laten ontploffen. Hij is een gevaarlijke jongen.'
Het Openbaar Ministerie had vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf voorwaardelijk.