Hoofdverdachte Mallorcazaak: 'Ernstig misdragen, maar Carlo Heuvelman niet geraakt'

Alle negen Mallorcaverdachten
Alle negen Mallorcaverdachten © ANP
WADDINXVEEN - De 20-jarige Sanil B., voor het Openbaar Ministerie de hoofdverdachte in de zaak rond de dood van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, heeft vrijdag in de rechtbank erkend zich ernstig te hebben gedragen. 'Dit had niet mogen gebeuren', zei B. over zijn eigen aandeel. Hij betuigt ook spijt voor de incidenten waar hij betrokken was op Mallorca. B. ontkent echter gevochten te hebben met Heuvelman, de 27-jarige Waddinxvener die het uitgaansgeweld vorig jaar juli niet overleefde.
'Hoe kijk je op Mallorca terug? Op dat halve uur en jouw gedrag', vroeg de rechtbankvoorzitter. 'Ik heb heel veel spijt. Was ik maar weggegaan van het hele conflict', begon B. zijn verhoor op de vierde zittingsdag. 'Wat wij daar hebben gedaan is verschrikkelijk.'
B. wordt verdacht van doodslag en twee pogingen tot doodslag en openlijk geweld. Hij zou slachtoffers hebben geschopt toen ze al op de grond lagen.

Beelden van reeks incidenten

In de rechtbank werden vrijdag opnieuw beelden getoond van de reeks incidenten, die begon met een conflict om beschikbare stoelen in café De Zaak aan de boulevard van badplaats El Arenal. B. kwam daar ook naartoe 'om steun te bieden aan vrienden'. Hij was die avond naar eigen zeggen volkomen nuchter.
In het café was een klap uitgedeeld aan medeverdachte Lars van den H. (20). Die werd buiten opgewacht door een rivaliserende groep en deelde buiten de eerste klap uit. Voor de deur van De Zaak ontstond daarna een groepsgevecht, waar B. aan meedeed, klappen incasseerde en een eerste slachtoffer tegen de grond sloeg.

'Intuïtie deed z'n werk'

Op de beelden waarmee B. werd geconfronteerd is te zien dat hij daarna het slachtoffer uit Heerhugowaard twee schoppen gaf, waarbij het slachtoffer knock-out ging. Op de vraag waarom hij op dat moment door het lint ging, antwoordde B.: 'Ik zat in gevecht en de intuïtie deed z'n werk. Ik dacht niet helder na, want dan zou ik zijn weggerend. Ik ben meegesleurd in de situatie. Ik kan niet verklaren waarom.' B. zegt nooit te vechten.
De rechtbank gaat vrijdagmiddag verder met het bespreken van de incidenten die volgden ter hoogte van café De Bierexpress en waar Heuvelman dodelijk gewond op straat lag.
De 20-jarige Martijn T., een van de andere verdachten en donderdag ter zitting aangehouden op verdenking van meineed, komt vrijdag weer op vrije voeten. Het OM liet T. aanhouden omdat hij zou hebben gelogen over zijn deelname aan gesprekken, achteraf, over de vechtpartijen waar de zaak om draait. T. is te zien op een recent opgedoken video met andere Mallorcaverdachten. Hij had eerder bij de rechter-commissaris onder ede verklaard 's nachts niet meer te hebben nagepraat over de vechtpartijen, in de vakantievilla die hij met zijn vrienden op Mallorca had gehuurd. Justitie neemt later pas een beslissing of het T. ook gaat vervolgen voor meineed.