Ruud de Wild maakt tentoonstelling over Nederlandse lied: 'Ook in 1400 bestonden er al hits'

Ruud de Wild op zoek in de archieven
Ruud de Wild op zoek in de archieven © Monique Kooijmans
DEN HAAG - Radiopresentator en beeldend kunstenaar Ruud de Wild heeft twee passies: radio maken en grafisch ontwerpen. 'Het eerste is mijn hobby, het tweede is mijn werk', zegt hij tegen Omroep West. Museum Huis van het Boek in Den Haag zag in Ruud daarom de ideale man om een tentoonstelling samen te stellen over de geschiedenis van Nederlandse liedjes. Een geschiedenis die eindigt bij Spotify, maar begint met papier. In de vorm van weelderig vormgegeven liedboeken met bijzondere typografie.
Ruud de Wild groeide op tussen de boeken. Zijn ouders hadden een drukkerij, dus de liefde voor vormgeving en lettertypes kreeg hij als klein kind al mee. 'Ik kom uit een drukkersfamilie, dus ben grootgebracht aan de pers', vertelt de presentator in het radioprogramma UIT! van Omroep West. Naast zijn werk voor de radio is hij ontwerper en kunstenaar. Zelf noemt hij dat 'zijn echte werk'. Huis van het Boek in Den Haag is dan ook een plek waar Ruud zich thuis voelt: 'Het is een museum waar je de drukinkt bijna nog kan ruiken.'
Een kunstinstallatie van Ruud de Wild in Huis van het Boek
Een kunstinstallatie van Ruud de Wild in Huis van het Boek © Huis van het Boek
De museumbezoeker maakt op de tentoonstelling een tijdreis. Die begint in 2022, bij artiesten als Guus Meeuwis, Typhoon en Corry Konings. De reis eindigt in de Middeleeuwen. 'Dat gaat echt terug naar het ontstaan van het Wilhelmus, de eerste kinderliedjes... eigenlijk het begin van de Nederlandse muziek', zegt Ruud. Voor dit gedeelte werkt hij nauw samen met Garrelt Verhoeven van de Universiteit Leiden en Martine de Bruin van het Meertens Instituut. Zij namen de DJ mee langs eeuwenoude handschriften, bundels en liedbladen in diverse collecties.
Het Geuzenliedboek
Het Geuzenliedboek © Coll. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

'Schunnige liedjes waren er altijd al'

Wie de tentoonstelling goed bekijkt komt er al snel achter dat de verschillen tussen een liedje uit 1400 en een hit van nu helemaal niet zo groot zijn. 'de opbouw en de emotie, daar is eigenlijk niets aan veranderd', zegt Ruud de Wild. 'Een troubadour van toen blijft de troubadour van nu. Liedjes over de liefde zijn ook van alle tijden, net als schunnige liedjes. Er bestonden ook al hits. Nu verspreiden wie die via WhatsApp, maar toen werd het met vodjes doorgegeven. Wij zijn helemaal niet bijzonder in deze tijd'.