Meer dan duizend betogers op Malieveld solidair met vrouwen in Iran

Demonstranten scanderen leuzen en houden protestborden omhoog op het Malieveld om te pleiten voor meer vrouwenrechten in Iran
Demonstranten scanderen leuzen en houden protestborden omhoog op het Malieveld om te pleiten voor meer vrouwenrechten in Iran © ANP
DEN HAAG - Meer dan duizend mensen hebben zich zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag verzameld uit solidariteit met vrouwen in Iran. Na de dood van de 22-jarige student Mahsa Amini vorige maand wordt er in Iran dagelijks gedemonstreerd voor meer vrijheid en gelijke rechten. De Iraanse vrouw zou haar hoofddoek verkeerd hebben gedragen, waarna ze werd gearresteerd. Ze stierf niet veel later.
Tijdens de demonstratie worden leuzen gescandeerd als: 'vrouw, leven, vrijheid.' De demonstranten hebben Iraanse vlaggen bij zich en protestborden met daarop teksten als 'Free Iran' en 'Stop bloedvergieten in Iran'. In het Farsi wordt er geroepen 'Dood aan de islamitische republiek'.
Daarnaast zijn vanuit de politiek Tweede Kamerleden aanwezig die de groep demonstranten vanaf het podium toespreken. Ook voormalig PvdA-Kamerlid en tevens initiatiefnemer van de actie Lilianne Ploumen, SP-leider Lilian Marijnissen en Sylvana Simons van BIJ1 zijn aanwezig.

Tussen hoop en angst leven

In een toespraak vertelt Eerste Kamerlid voor GroenLinks Farah Karimi dat vrijheid en zelfbeschikking van vrouwen 'een nagel aan de doodskist is van het regime in Iran'. 'We weten dat de regering er alles aan zal doen om aan de macht te blijven.' Volgens Karimi moeten de actievoerders samen een vuist maken, 'dan kan hoop werkelijk worden'.
Daarnaast deelt ze ook haar persoonlijke ervaring. Zo leeft het Kamerlid de afgelopen dagen tussen hoop en angst en grijpen de beelden van 'vastberaden vrouwen' haar aan. Karimi en Ploumen roepen de Nederlandse regering op om zich uit te spreken.
Voormalig PvdA-leider Ploumen en Eerste Kamerlid Karimi (GroenLinks) spreken de demonstranten toe
Voormalig PvdA-leider Ploumen en Eerste Kamerlid Karimi (GroenLinks) spreken de demonstranten toe © Regio15

Kabinet moet actie ondernemen

De actievoerders vinden dat Nederland onder meer in de Europese Unie en bij de Verenigde Naties moet pleiten voor sancties tegen het Iraanse regime. Ook willen ze dat Nederland de Iraanse ambassadeur op het matje roept en het politiegeweld in Iran hard veroordeelt.
Op Twitter is op beelden van de demonstratie te zien dat zowel mannen als vrouwen zich uitspreken tegen het strenge regime en gezamenlijk opkomen voor vrouwenrechten.

'Dappere vrouwen'

De Nederlands-Iraanse Fariba uit Den Haag is bij het protest om solidair te zijn met de Iraniërs. 'Ik woon hier al twintig jaar, dit is het minste wat ik kan doen. Het is mooi om te zien dat er ook veel Nederlanders zijn. Ik voel echt solidariteit hier.' Volgens Fariba moet Nederland meer doen en noemt daarbij Canada als voorbeeld. 'Zij hebben sancties ingesteld.'
Monika, ook uit Den Haag, noemt het 'heel moedig van de vrouwen in Iran dat ze opstaan tegen een onderdrukkende, religieuze dictatuur'. 'Het is hartverscheurend wat er gebeurt. Daarom is het belangrijk om je stem te laten horen.'

Wereldwijde protesten

Den Haag is niet de enige stad waar betogers zaterdag samenkomen. Ook in onder meer de Verenigde Staten, Australië en Duitsland komen actievoerders tegelijkertijd bijeen om hun steun te betuigen aan de vrouwen in Iran.
Demonstranten hebben zich op het Malieveld verzameld om te protesten tegen het Iraanse regime
Demonstranten hebben zich op het Malieveld verzameld om te protesten tegen het Iraanse regime © Regio15