Tientallen 'oude' strafzaken definitief beëindigd vanwege capaciteitsproblemen OM

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Tientallen verouderde strafzaken worden beëindigd vanwege capaciteitsproblemen bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten na een verzoek van het OM. Het gaat om zaken van minimaal vier jaar oud die bijvoorbeeld draaien om het dealen van drugs of het stelen van stroom voor een hennepkwekerij.
De rechtbank zegt bij elke zaak te hebben gekeken naar onder meer de aard en de ernst van de feiten en ziet geen redenen om niet akkoord te gaan met het verzoek van het OM.
De officier van justitie stelde twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling dat de 53 zaken te lang hebben stilgelegen, omdat telkens voorrang werd gegeven aan zaken met slachtoffers, minderjarigen of gedetineerde verdachten. Maandag is besloten dat 52 zaken niet doorgaan. Eén zaak is bij de inhoudelijke behandeling al aangehouden, omdat de verdachte heeft aangeboden alsnog een schikking te treffen. Het OM bekijkt die zaak nog, de rechter hoefde daar dus maandag niet over te beslissen.

Verzoek van OM is 'ongebruikelijk'

Het verzoek tot het beëindigen van de strafzaken werd door het Openbaar Ministerie eerder 'ongebruikelijk en pijnlijk' genoemd. Voor alle zaken geldt namelijk dat politie, het OM en de rechterlijke macht er al veel werk in hebben gestoken. De officier van justitie legde twee weken geleden uit dat er in al deze zaken geen slachtoffers zijn, de schade al is geregeld, of dat de verdachte sindsdien niet meer in aanraking is gekomen met justitie of inmiddels onvindbaar is. Door capaciteitsproblemen wil het OM ruimte maken 'voor zaken die het nóg belangrijker vindt'.
Er zit ook een aantal ontnemingszaken tussen, waarbij het OM geld wil afpakken van mensen die hun celstraf al hebben uitgezeten. In een aantal gevallen is dat niet meer nodig, omdat het OM bijvoorbeeld een financiële overeenkomst heeft gesloten of omdat de rechter tijdens de strafzaak heeft bepaald dat de criminele winst aan de slachtoffers moet worden uitgekeerd.