Meer betalingsproblemen bij glastuinbouwers: acht procent denkt dit jaar failliet te gaan

WESTLAND - Bijna een derde van de glastuinbouwondernemers in Nederland kan de rekeningen niet meer betalen of heeft op korte termijn problemen om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Dat zegt Jacco Vooijs, voorzitter van regio Westland van Glastuinbouw Nederland. Naar verwachting moet acht procent van de glastuinbouwers dit jaar nog faillissement aanvragen. Oorzaak van de problemen in de glastuinbouwsector zijn de hoge gas- en elektriciteitsprijzen.
'Alarmfase één is bevestigd', zegt voorzitter Vooijs. Hij verwijst daarmee naar de conclusies van ondernemersorganisaties Plantum en Glastuinbouw Nederland na een enquête onder hun leden. 'Als de overheid nu niet ingrijpt is er geen verdienmodel meer voor het telen van planten, bloemen, groente en fruit.' De brancheorganisaties waarschuwden eerder al voor de desastreuze gevolgen van de extreem hoge gas- en elektriciteitsprijzen, als de overheid geen maatregelen neemt.
De glastuinbouworganisaties voorzien ook dat het aanbod van Nederlandse groenten, fruit en planten op termijn zal gaan verschalen. 'We zitten nu nog in het seizoen dat we meegroeien met het licht. Voor de winter zal er gekozen worden om koud te gaan telen met de gewassen die dat kunnen. Ook zal ervoor gekozen worden minder te telen of het wisselseizoen langer te laten duren', legt Vooijs uit in West Wordt Wakker.
Orchideeëntelers hardst getroffen
Telers van potorchideeën worden momenteel het hardst getroffen. Inmiddels is een kwart van de productie noodgedwongen gestopt. Veel van deze telers voorzien dat ze arbeidsplaatsen moeten gaan schrappen. 'Wanneer een bedrijf tijdelijk stopt zal het het vaste personeel wel willen behouden, maar het tijdelijke personeel niet', zegt Vooijs. 'Bij de acht procent van de bedrijven die echt volledig stopt zullen arbeidsplaatsen verloren gaan.'
'De orchideeën die nu verkocht worden zijn ongeveer twee jaar oud. Het is een warmtebehoeftige plant, maar die verwarming is door de hoge gasrekening niet meer te betalen', legt Vooijs uit. 'Wanneer je er nu de stekker uittrekt, gaan de planten die nu een jaar zijn het niet redden.'
Nog geen signalen in Boskoop
Bij Greenport Boskoop speelt dit probleem nog niet, zegt woordvoerder Michiel Gerritsen. Dat komt doordat daar voornamelijk koude teelt is. 'De ondernemers hier gebruiken hooguit gas om de kassen vorstvrij te houden. Dat is niet te vergelijken met energie-intensieve teelt als tomaten en potplanten', legt hij uit. De Boskoopse ondernemers hebben volgens Gerritsen wel last van de torenhoge inflatie en het veranderde koopgedrag van consumenten. Gerritsen heeft nog geen signalen over liquiditeitsproblemen of faillissementen ontvangen.
Ondernemersorganisaties Plantum en Glastuinbouw Nederland wijzen erop dat omliggende landen hun ondernemers inmiddels tegemoetkomen met 'extra robuuste' compensatiemaatregelen. 'Hierin kan Nederland gezien haar positie in Europa niet achterblijven. Bedrijven zitten in de overlevingsmodus en er zijn onvoldoende financiële mogelijkheden en stimuleringsmogelijkheden om te blijven investeren in de noodzakelijke transities', stellen de belangenclubs.
Veertig procent terugval
Royal FloraHolland, 's werelds grootste bloemenveiling, zei eerder op een terugval van zo'n veertig procent in bloemen- en plantenproductie bij Nederlandse kwekers te rekenen. Dat komt doordat bedrijven in de branche door de hoge energieprijzen failliet gaan of vrijwillig stoppen.