Verdachte Mallorcazaak: een paar gasten hebben die guy in coma getrapt

Drie van de negen verdachten, met Lukas O. in het midden
Drie van de negen verdachten, met Lukas O. in het midden © ANP
WADDINXVEEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gesproken berichten via berichtendienst Telegram onderschept van Lukas O., een van de Gooise jongeren die terechtstaat voor de vechtpartijen op het Spaanse eiland Mallorca vorig jaar zomer. Bij een van die conflicten kwam de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven. 'Een paar gasten zijn gewoon kankerdom geweest. Die hebben gewoon die guy in coma getrapt en dat heb ik gelukkig niet gedaan', verstuurde O.
De berichten doken op tijdens een onderzoek van het OM naar cybercriminaliteit. NU.nl heeft de onderzoeksstukken ingezien en schrijft dat O. afgelopen maart is aangehouden, omdat hij gekraakte accounts van webshops Zalando en Bol.com zou hebben doorverkocht.
In een ander bericht heeft O. gezegd: 'Ja, Ik heb volgens mij die gast twee trappen ofzo gegeven. Maar dat was gewoon nog... Ik heb gewoon twee trappen ofzo gegeven, maar dat was gewoon nog terwijl die guy nog gewoon stond. Terwijl zij nog terugvochten, zeg maar.'
Het is niet duidelijk wie O. bedoelt met 'die gast'. Carlo Heuvelman is het enige slachtoffer die in de bewuste nacht van 13 op 14 juli 2021 op Mallorca in coma belandde als gevolg van uitgaansgeweld. O. wordt zelf niet verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman.
De 27-jarige Carlo Heuvelman
De 27-jarige Carlo Heuvelman © Memori
De berichten zijn enkele dagen na het uitgaansgeweld op Mallorca verstuurd. O. was op dat moment in Italië en stond via Telegram in contact met een medeverdachte in het onderzoek naar cybercriminaliteit. Tegen die medeverdachte doet O. volgens NU.nl verslag van die fatale nacht. 'Terwijl die gasten op de grond lagen en gewoon niet meer bewogen, hebben ze gewoon doorgetrapt tegen die gasten z'n gezicht.'

'Ik weet niet welke guy dood is toch'

O. wordt in de Mallorcazaak verdacht van poging tot doodslag bij een slachtoffer van geweld voor Café De Zaak. Dat was het eerste gevecht in die fatale nacht. Hij wordt daarnaast vervolgd voor openlijk geweld voor café De Bierexpress, maar dus niet voor betrokkenheid bij de dood van Carlo.
Al twijfelt Lukas O. zelf of hij Heuvelman echt niet heeft geschopt, zo schetst NU.nl op basis van de onderschepte spaakberichten. Op 21 juli 2021 besprak hij het overlijden van Carlo met medeverdachten van de Mallorcazaak. Via Telegram zei O. dat hij 'hem' misschien wel twee trappen tegen zijn schenen had gegeven toen hij nog stond. 'Maar ik weet niet welke guy dood is toch', voegde O. daaraan toe.

Zwijgrecht

De rechtbank in Lelystad, waar sinds vorige week dinsdag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak dient, was van plan om Lukas O. hier afgelopen donderdag over te verhoren. Op advies van zijn advocaat besloot O. zich te beroepen op zijn zwijgrecht. Dat had ermee te maken dat één van de andere acht Mallorcaverdachten, Martijn T., kort voor het verhoor was aangehouden vanwege liegen onder ede, meineed. Deze dinsdag gaat de rechtszaak verder. Dan worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachten besproken.