Beroepsverbod voor corrupte ambtenaar die criminelen van valse paspoorten voorzag

De verdachte zou valse paspoorten en een vals rijbewijs hebben verstrekt
De verdachte zou valse paspoorten en een vals rijbewijs hebben verstrekt © ANP
NOORDWIJK - De vrouw die twee criminelen van valse paspoorten voorzag mag de komende twee jaar bij geen enkele gemeente werken. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam dinsdag beslist. De rechter nam hierbij mee dat Vandana D. eerder al ruim 600.000 euro van de gemeente Den Haag heeft verduisterd. De vrouw kreeg verder ook een gevangenisstraf van een jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
De vrouw was eind vorig jaar werkzaam bij de gemeente Noordwijk, waar zij twee criminelen aan valse paspoorten en een vals rijbewijs heeft geholpen. Ze schreef de twee mannen eerst bij de gemeente in, zonder dat ze hier daadwerkelijk kwamen wonen. Enkele dagen later kon het tweetal een identiteitsbewijs bij haar aanvragen, waarbij verkeerde foto's werden aangeleverd.
Vandana D. ontkende tijdens de zitting de valse documenten ook echt aan de mannen te hebben gegeven en dat een collega dat gedaan moest hebben. Dit verweer vond de rechtbank niet geloofwaardig, waardoor de 32-jarige Haagse vrouw ook hiervoor werd veroordeeld.

Vertrouwen van burgers geschaad

Volgens de rechtbank heeft de vrouw het vertrouwen van de burger in de overheid geschaad. Door snel handelen van de gemeente Noordwijk kwamen de paspoorten snel terug in hun bezit, zo laat de rechtbank in het vonnis weten. 'Anders zouden de gevolgen niet te overzien zijn geweest.'
De valse paspoorten waren volgens de rechtbank bestemd voor zware criminelen. 'Een van de mannen had een groot aantal antecedenten op het gebied van zware criminaliteit en de andere man was volgens Belgische media de grootste drugscrimineel van dat land', zei de rechter dinsdag.

'Mevrouw heeft draai in leven gemaakt'

De officier van justitie had twee weken geleden om een zwaardere straf gevraagd. Zij wilde dat D. een gevangenisstraf van vijftien maanden zou krijgen, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hoewel de rechters van mening zijn dat een gevangenisstraf noodzakelijk is, wordt deze wel korter dan geëist. 'Volgens de reclassering zijn er meerdere problemen die voornamelijk te maken hebben met haar ex-partner. We zien dat mevrouw echt een draai in haar leven heeft gemaakt', motiveerde de rechtbank de lagere straf.
Wel krijgt de vrouw een beroepsverbod van twee jaar. Dat betekent dat ze de komende twee jaar nergens in Nederland voor een gemeente mag werken. De afgelopen jaren werkte D. via uitzendbureaus voor diverse gemeenten, waaronder Den Haag en Noordwijk.

Verduisteren van 640.000 euro

Volgens de rechtbank is het beroepsverbod nodig om te voorkomen dat de vrouw opnieuw de fout in gaat. D. staat namelijk ook nog terecht voor het verduisteren van 640.000 euro als baliemedewerkster bij de gemeente Den Haag. Ze nam geld uit de betaalzuil van stadsdeelkantoor Escamp mee naar huis.
'Hoewel mevrouw hiervoor nog niet is veroordeeld heeft ze aangegeven een bijzonder groot geldbedrag verduisterd te hebben', zei de rechter toen hij het beroepsverbod uitlegde. 'Met het oog op herhaling is een verbod om als gemeentemedewerkster te werken op zijn plaats.' Naast de gevangenisstraf en het beroepsverbod kreeg de vrouw ook nog een taakstraf van 120 uur.