Arrestaties in Moordrecht en Zoetermeer in omvangrijk drugsonderzoek

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
MOORDRECHT - Bij een groot onderzoek naar witwassen en valsheid in geschrifte zijn dinsdag dertien aanhoudingen verricht. Onder meer een 28-jarige vrouw en een man van 58 uit Moordrecht en een 34-jarige Zoetermeerder zijn gearresteerd. De verdachten zouden crimineel geld, dat verdiend werd in drugshandel, hebben witgewassen via de handel in onder meer luxe horloges. Die horloges dienden als betaalmiddel of als onderpand, zegt de politie.
In het onderzoek zijn drie woningen in Moordrecht, Barendrecht en Rotterdam doorzocht, net als een bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs. Er zijn luxe horloges, kostbare sieraden, dure merktassen, een auto, een vuurwapen met munitie en geld en administratie in beslag genomen. De aanhoudingen hebben overigens niets te maken met de grote anti-witwasactie die eveneens dinsdagochtend speelde.
Het onderzoek begon in oktober 2020. Toen ontdekte de politie dat een horlogehandelaar een juwelierszaak in Rotterdam gebruikte als opslagplaats. Daarna volgden doorzoekingen waarbij onder andere 22 dure horloges, 200 horlogecertificaten en 20.000 euro aan contant geld werden gevonden. Al snel werd een 71-jarige Rotterdammer opgepakt. Bij de invallen van dinsdag zijn een vuurwapen en munitie aangetroffen. Ook werden opnieuw luxe horloges, dure sieraden, chique merktassen, een auto en circa 13.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Politie leest mee met berichten

Het politieteam had inzage in berichten van de versleutelde berichtendienst Sky ECC, die inmiddels offline is. Daardoor werd bewijs geleverd voor de import van drugs vanuit Zuid-Amerika en de handel ervan. De verdachten onderhielden contacten met mensen in Noorwegen, Dubai, Duitsland en Turkije.
Het bleek dat er naast de al gearresteerde Rotterdammer nog een hele groep was die strafbare feiten pleegde. De dinsdag opgepakte verdachten komen onder meer uit Zoetermeer, Moordrecht, Rotterdam en Barendrecht.