Winkel flitsbezorging moet in Gouda definitief dichtblijven

Flink is een van de grootste flitsbezorgers in Europa met vestigingen in meer dan 60 steden
Flink is een van de grootste flitsbezorgers in Europa met vestigingen in meer dan 60 steden © ANP
GOUDA - De kogel is door de kerk: er komt definitief geen flitsbezorging op de Nieuwehaven, in het centrum van Gouda. Bezorger Flink had het pand begin dit jaar nog met boodschappen gevuld, maar inmiddels is de winkel weer leeg. Tot opluchting van bewoners en gemeenten. 'We zijn niet tegen bezorgers, maar wel op deze locatie', herhalen zij. Overleg met Flink over een andere locatie in Gouda ligt stil.
'Op de plek aan de Nieuwehaven mag de winkel van Flink niet open. Daarom zijn de spullen weggehaald en komt daar definitief geen locatie van Flink', zegt woordvoerder Stefan de Bruin van Flink, die er aan toevoegt dat 'er geen juridische stappen meer lopen'.
'We zagen dat het pand inmiddels leeggehaald is en zijn blij dat de winkel definitief niet doorgaat', zegt Syl Grootveld, die samen met buurtgenoten streed tegen vestiging van de darkstore. 'Wij zijn niet tegen Flink, nooit geweest, maar laten zij buiten de woonwijken een plek zoeken.'
Flinkpand Nieuwehaven weer leeg
Flinkpand Nieuwehaven weer leeg
De plannen van Flink om vanuit de Nieuwehaven Goudse klanten van boodschappen te voorzien, werden eerder dit jaar gedwarsboomd door een raadsbesluit. 'Dit soort distributeurs is niet gericht op klanten, heeft een gesloten uitstraling en draagt niet bij aan een levendige winkelstraat', zo oordeelde ook wethouder Thierry van Vugt (binnenstad).
De flitsbezorger stapte naar de rechter maar werd in het ongelijk gesteld. Flink blijft desondanks geïnteresseerd in een Goudse vestiging. 'Dat doen we in overleg met de gemeente', zegt de woordvoerder. Volgens Gouda wordt er momenteel niet gesproken 'over deze of een andere vestiging in Gouda'.

Wat niet is kan nog komen

Gouda gooit de deur niet compleet dicht. 'De gemeente blijft bekijken of en, zo ja, welke alternatieve locaties wel geschikt zijn voor adequate inpassing van een flitsbezorgconcept. We blijven ook openstaan voor overleg hierover met bijvoorbeeld een partij als Flink.'
Een darkstore is een winkel die zich uitsluitend richt op online bestellingen. Klanten komen er niet, daarom zijn de grote etalageruiten vaak afgeplakt. Een darkstore is te vergelijken met een kleine distributielocatie waaruit bezorgers richting de klant vertrekken. Flitsbezorgers maken graag gebruik van locaties in het centrum, zodat ze snel kunnen bezorgen. De gemeenteraad heeft zich niet uitgesproken tegen darkstores, maar wel tegen vestiging in winkelgebieden.