Beoogde nieuwe burgemeester Rijswijk is 'blij en trots'

Huri Sahin
Huri Sahin © ANP
DEN HAAG - De beoogd burgemeester van Rijswijk, Huri Sahin, zegt 'blij en trots' te zijn met haar voordracht door de gemeenteraad. 'Ik voel me vereerd met het vertrouwen dat de gemeenteraad in mij heeft', laat zij in een schriftelijke verklaring weten.
Tijdens een besloten vergadering besloot de Rijswijkse gemeenteraad dinsdagavond Sahin voor te dragen als nieuwe burgemeester. Volgens de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Ed Braam, zou zij een 'prettige en warme persoonlijkheid' hebben en 'toegankelijk, menselijk en loyaal' zijn.
Sahin (GroenLinks) moet de opvolger worden van Michel Bezuijen die twee jaar geleden burgemeester van Zoetermeer werd. Sindsdien heeft Rijswijk een waarnemend burgemeester, Bas Verkerk. De nieuwe kandidaat werd geboren in Deventer, maar woont nu al lang in Zoetermeer. Zij was in het verleden onder meer raadslid, Statenlid en nog even wethouder in Oegstgeest. Nu is zij directeur van een organisatie die in Rotterdam het vertrouwen moet herstellen van burgers in de politiek.

Ruimte voor anderen

Rijswijk ziet in haar iemand die kan verbinden, maar ook veel ruimte geeft aan anderen. 'Zij is een stevige en ervaren bestuurder, die Rijswijk een nieuw gezicht geeft en kan zorgen voor verbinding in de stad en daarbuiten', aldus Braam dinsdagavond.
Het kabinet moet nu nog officieel instemmen met de voordracht. Maar in de praktijk gebeurt het nooit dat er een andere kandidaat wordt benoemd. Sahin zelf zegt het Koninklijk besluit 'zorgvuldig' af te wachten. 'Het is nu aan de commissaris van de koning, de minister en de koning om een besluit te nemen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin om van betekenis en aanvullende waarde te zijn voor de inwoners en de stad Rijswijk.'
De gemeenteraad van Rijswijk gaat er vanuit dat Sahin op 12 december officieel kan worden beëdigd.