Ook provincie geeft groen licht voor vreugdevuren Scheveningen en Duindorp

Vreugdevuren Den Haag in 2016
Vreugdevuren Den Haag in 2016 © ANP
DEN HAAG - De traditionele vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp komen opnieuw weer een stap dichterbij. De provincie Zuid-Holland is van plan om de organisatoren een natuurvergunning te geven. De houtstapels op het Haagse strand werden vier jaar geleden voor het laatst in brand gestoken om het nieuwe jaar in te luiden.
De gemeente Den Haag gaf de organisatoren in de twee Haagse buurten eind september een evenementenvergunning. Dat betekent dat hun plannen voor de veiligheid van bezoekers en omwonenden zijn goedgekeurd.
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen © ANP
Om de vreugdevuren door te kunnen laten gaan, hebben de organisatoren ook een natuurvergunning van de provincie nodig. Duindorp en Scheveningen liggen beiden naast een beschermd Natura 2000-gebied. Bij Duindorp gaat het om het Westduinpark en Wapendal, bij Scheveningen om Meijendel en Berkheide.
Door de rook van het vreugdevuur kan daar stikstof terechtkomen. Omgevingsdienst Haaglanden heeft voor de provincie uitgerekend dat de natuurgebieden 'niet worden aangetast' door de stikstofuitstoot van de vreugdevuren.

Natuurvergunningen nog niet definitief

De natuurvergunningen voor Scheveningen en Duindorp zijn nog niet definitief, ze liggen nog ter inzage bij de provincie. Tot begin november kunnen mensen en organisaties bezwaar maken. Daarna beslist de provincie of de vergunningen definitief worden verstrekt. Zonder die toestemming kunnen de vreugdevuren niet doorgaan.