OM stopt onderzoek naar miljoenenfraude Krimpenerwaard

Het gemeentehuis in Stolwijk
Het gemeentehuis in Stolwijk © ANP
KRIMPENERWAARD - Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar mogelijke miljoenenfraude binnen de gemeente Krimpenerwaard stopgezet. 'Er zijn geen realistische aanknopingspunten meer voor het verzamelen van concreet bewijs', geeft een woordvoerder van het OM als verklaring.
De zaak draait om een aantal ambtenaren die tussen 2012 en 2015 zouden hebben gefraudeerd binnen de gemeente Vlist, een van de voorgangers van de fusiegemeente Krimpenerwaard. Een tipgever zei via een anonieme e-mail dat een ambtenaar voor miljoenen euro's opdrachten zou hebben verstrekt aan een adviesbureau waar hij op dat moment eveneens in dienst zou zijn geweest.
Direct na de anonieme e-mail nam het gemeentebestuur contact op met de Rijksrecherche. Deze weigerde op dat moment de zaak verder te onderzoeken en vond dat de gemeente Krimpenerwaard dit eerst zelf moest doen. Zij schakelde het bedrijf Strated in voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken binnen de gemeente.

'Doelbewust schijnconstructies opgezet'

De onderzoekers van Strated concludeerden op basis van de binnen de gemeente Krimpenerwaard aanwezige gegevens dat de meeste beschuldigingen van de anonieme e-mailer waar waren. Volgens dat onderzoek zijn er tussen 2012 en 2015 'doelbewust schijnconstructies opgezet om bedrijven waar een gemeentelijk medewerker zakelijke belangen had, in te huren'. Ook valse en hogere facturen zijn niet uit te sluiten, menen de onderzoekers. In totaal zou het om bouwprojecten van dertien miljoen euro gaan, zo staat in het rapport van Strated te lezen.
De onderzoekers concluderen ook dat er 'onvoldoende sprake was van functiescheiding' binnen de voormalige gemeente Vlist. Daardoor konden partijen ondanks de belangenverstrengeling toch projecten uitvoeren. Bovendien wordt niet uitgesloten dat bepaalde partijen zijn bevoordeeld bij aanbestedingen.

'Bijna tien jaar na dato ingewikkeld'

De harde conclusies waren voor de gemeente Krimpenerwaard reden om in december vorig jaar aangifte te doen, waarna de Rijksrecherche alsnog naar de zaak heeft gekeken. Bijna een jaar later zet de Rijksrecherche, die onder het OM valt, het onderzoek stop. 'Er is een onderzoek van de Rijksrecherche geweest, waarbij onder meer mensen zijn gehoord', vertelt een woordvoerder over het onderzoek.
'Ook heeft de Rijksrecherche geprobeerd schriftelijk bewijs te verzamelen, maar bijna tien jaar na dato is dat erg ingewikkeld', vervolgt de woordvoerder. 'Bewaartermijnen van telecomdata zijn verstreken, e-mailwisselingen gewist, evenals bankgegevens.'

Onvoldoende bewijs

Volgens het OM beschikte de gemeente maar mondjesmaat over schriftelijke stukken. Hoewel het onderzoeksbureau op basis van het aanwezige materiaal constateerde dat er 'doelbewust schijnconstructies' zijn opgezet binnen de gemeente was het bewijs voor het OM niet voldoende. 'De stukken die er waren, bevatten onvoldoende bewijs', aldus het OM.
Dat betekent dat het Openbaar Ministerie besloten heeft het onderzoek stop te zetten. 'Bij elkaar betekent dit dat er geen realistische aanknopingspunten meer zijn voor het verzamelen van concreet bewijs', besluit de woordvoerder.