Reizen met bus en tram van HTM wordt flink duurder: 'We kunnen niet anders'

Een tram bij station Den Haag Centraal
Een tram bij station Den Haag Centraal © ANP
DEN HAAG - De bus of tram van HTM pakken, wordt volgend jaar flink duurder. De vervoerder in de Haagse regio verhoogt de tarieven met 7,24 procent. 'We vinden het heel vervelend, maar we kunnen niet anders. Onze kosten stijgen net zo hard of nog harder', zegt HTM-directeur Jaap Bierman.
HTM kan naar eigen zeggen niet anders dan de tarieven verhogen. 'We gebruiken heel veel energie, dat moeten we betalen. En we hebben heel veel personeel, voor hen moeten we koopkracht repareren. Dat terwijl onze inkomsten nog niet terug zijn op het niveau waar ze voor corona waren. Dus we zitten in een heel moeilijk parket en moeten inderdaad verhogen. Anders gaat het bedrijf op de fles, dat kunnen we helemaal niet hebben', vertelt Bierman in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West.
Reizigers betalen in de bus en tram vanaf 1 januari 2023 18,7 cent per kilometer. Dit was 17,4 cent. Daarnaast moet een basistarief worden betaald. Dat is dit jaar nog 1,01 euro, in 2023 wordt dat 1,08 euro. Tegenover die stijging staat ook een daling: een kinderkaartje wordt 50 cent goedkoper en gaat een euro kosten. Ook een groepsdagkaart voor tien kinderen en twee begeleiders daalt in prijs, van 29,00 naar 25,50 euro. 'Dus als je een feestje geeft, is dat hartstikke leuk', zegt Bierman.

Lager btw-tarief

Om het openbaar vervoer toch aantrekkelijk te houden, pleit HTM samen met andere vervoerders voor een verlaging van het btw-tarief. Nu is dat nog 9 procent, als het aan de HTM-directeur ligt gaat dat naar nul. 'De overheid heeft een aantal maatregelen genomen, waardoor bijvoorbeeld de accijns op benzine is verlaagd. Maar het openbaar vervoer wordt duurder en we hebben ook nog 9 procent btw. Dan denk ik: goh overheid, haal nou die btw van de ov tickets af. Dan kun je die 7 procent stijging weer compenseren en zelfs korting geven aan iedereen.'