Ruim 60 Extinction Rebellion-demonstranten aangehouden na blokkeren Utrechtsebaan

De demonstranten dragen spandoeken met leuzen tegen de fossiele brandstofindustrie
De demonstranten dragen spandoeken met leuzen tegen de fossiele brandstofindustrie © Regio15
DEN HAAG - Een groep demonstranten van Extinction Rebellion heeft zaterdagmiddag de Utrechtsebaan in Den Haag geblokkeerd. Daarbij zijn 62 mensen aangehouden. Ook is de A12 richting Utrecht een tijdje dicht geweest. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met daarop boodschappen tegen het verstrekken van subsidies aan fossiele energie.
De demonstratie begon zaterdag om 12.00 uur. Het is de derde keer dat Extinction Rebellion de A12 blokkeerde. Voor die weg wordt gekozen omdat die tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer loopt. Met de demonstratie wil Extinction Rebellion eisen dat de regering stopt met het subsidiëren van fossiele brandstoffen.
Rondom de demonstranten verzamelden zich een groot aantal politieagenten. Volgens een woordvoerder van de politie mogen de demonstranten de weg niet blokkeren en worden ze gesommeerd om naar het Malieveld te vertrekken. Volgens de politie zijn er uiteindelijk 62 mensen aangehouden omdat zij weigerden naar het Malieveld te vertrekken om daar te demonstreren. Op zondag bevestigt de politie dat alle aangehouden demonstranten weer zijn vrijgelaten.

Weg deels dicht

Als gevolg van de demonstratie was de A12 een korte tijd helemaal dicht, maar inmiddels kan het verkeer weer van alle rijstroken gebruik maken. De gemeente Den Haag noemt het blokkeren van de weg 'levensgevaarlijk'.